» In inima orasului Constanta, intre un restaurant, un pub, o cafenea si mare se afla una dintre cele mai mari descoperiri arheologie ale Dobrogei, cunoscut sub denumirea de "mormantul pictat".
» Descoperirea a revolutionat ideea despre trecutul acestor meleaguri.
» Autoritatile judetene fac in prezent demersuri pentru a se construi o replica a lui, pentru a putea fi integrat in circuitul turistic.
Arheologii constanteni Virgil Lungu si Constantin Chera descopereau, pe malul marii, in zona restaurantului Zorile, in luna februarie a anului 1988, un cavou cu dromos (cale de acces), acoperit cu pamant, datat din secolul al IV-lea d.Hr. Este vorba despre un cavou cu planul dreptunghiular de 2,80 metri lungime, 2,30 metri latime si doi meti inaltime, care apartine perioadei de trecere de la paganism la crestinism. Ceea ce confera acestui monument hypogeic (in greaca hypossub, geospamant) din epoca romana tarzie o importanta deosebita este lucrarea artistica din interior. Cavoul a fost decorat cu reprezentari antropomorfe, zoomorfe, fitomorfe si geometrice. "Printr-o minune, aceasta camera funerara s-a pastrat aproape intacta.
Excavatorul a spart o mica parte din bolta in februarie 1988, dar toate elementele picturii sunt prezente: masa funerara care este figurata pe timpanul de nord, cu cele sapte personaje masculine, apoi un registru in care sunt redate animale simbolice pentru credintele vremii – paunul, simbol al nemuririi, porumbelul, simbol al neofitului, cel care vine sa se adape din stiinta divina. Mai sunt pictate, de asemenea, patru potarnichi si un iepure, care mananca struguri dintr-un cos rasturnat. Pictura boltii este lucrata cu motive geometrice si vegetale. Sub nivelul registrului in care sunt redate animalele se gasesc alte registre. Unul este decorat cu ove, asa se numesc aceste motive in forma de ou, iar dedesubt, un alt registru, cu imitatie de marmura verde si imitatie de marmura alba", explica arheologul dr. Constantin Chera. Cele mai frecvent folosite culori sunt rosu, negru si verde, dar sunt redate si motive cu galben, albastru si alb.
Cripta pentru generatii intregi
Potrivit specialistilor, cavoul, utilizat pe o perioada de peste 50 de ani ca lacas sepulcral familial, a fost adus la lumina intamplator, cu ocazia unor lucrari edilitare. "Arheologic vorbind, am gasit camera nedeschisa de la inceputul secolului V d.Hr., cand a avut loc ultima inmormantare aici. Depunerile propriu-zise au avut loc mai intai la nivelul podelei, in a doua faza toate oasele au fost adunate in stanga intrarii. S-au construit doua zidulete transversale pe care s-au asezat lespezi, la nivelul acestora avand loc a doua faza de inmormantari. Inaintea inceperii sapaturilor, in zona se aflau case si, printr-o minune, aceasta camera s-a pastrat nedeschisa, nejefuita", mai spune arheologul. In acest cavou au fost depuse, in sicrie de lemn, patru persoane cu capetele catre vest si mainile de-a lungul corpului.
La acestea se adauga fragmentele unor schelete care au fost gasite in stanga intrarii, precum si depunerea unui copil intr-o amfora, in dreapta acesteia. Arheologii constanteni au restaurat usa mobila din calcar, cu manere din fier, de la intrarea in mormant, pentru ca era sparta atunci cand s-a descoperit. Tot in 1988 mai multi specialisti au curatat pictura si cam atat.
Din inventarul funerar fac parte un philakterium din argint (mic recipient purtat la gat ca talisman), cateva margele cu urme de slefuire, doua bratari din sarma de bronz impletita, doua obiecte ovale din sticla, doi cercei din bronz etc.
Peste 200 de morminte vechi
Descoperirile arheologice de pe teritoriul Constantei ofera in continuare, arheologilor si restauratorilor, un bogat material pentru cercetare. "Sunt absolut sigur ca au existat si alte morminte de acelasi fel. Pentru ca am cercetat de la Bulevardul Ferdinand, de o parte si de alta a strazii Mircea, peste 200 de morminte de epoca antica, de la cea elenistica pana la cea romano-bizantina. Mai sunt si altele (la bulgari) in Bulgaria, la Silistra, cam din aceeasi epoca, unul mai bine pastrat; dar si aici in Constanta au fost descoperite alte cavouri de acest tip, cu pictura, dar care sunt intr-o stare foarte avansata de degradare pentru ca din vechime s-au prabusit boltile, iar intemperiile au facut restul", conchide dr. Constantin Chera.
Replica a cavoului
Dr. Constantin Chera spune ca la Consiliul Judetean Constanta exista un proiect pentru o constructie de protectie care sa inglobeze cavoul ca atare, in prezent realizandu-se studii de fezabilitate. Dupa cum spune specialistul, acest cavou nu va fi direct vizitabil pentru public, insa se va construi o replica a lui, deasupra nivelului actual al monumentului, pentru a putea fi integrat circuitului turistic.