7.1 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce refuză profesorii titularizarea: Repartizarea pe baza notelor are unele inconveniente

De ce refuză profesorii titularizarea: Repartizarea pe baza notelor are unele inconveniente

Profesorii din învățământul preuniversitar care au luat examenul prin care devin titulari vor fi repartizați, astăzi, în funcție de notele obținute.

În pofida faptului că numărul de catedre disponibile este mai mic decât cel al candidaților care au luat examenul, este posibil ca o serie de posturi să nu fie ocupate de profesori titulari. “După reevaluarea lucrărilor contestate la proba scrisă din cadrul concursului pentru titularizare, 9.772 de candidați au obținut note peste 7 (notă necesară angajării pe perioadă nedeterminată). Reevaluarea din cadrul concursului național pentru ocuparea catedrelor vacante din învățământul preuniversitar în 2017 a generat o majorare cu 1,90% a ratei notelor peste 7 sau egale cu 7, mai exact de la 45,73% (rezultate inițiale) la 47,63% (rezultate finale).

La nivel naţional sunt disponibile 4.930 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (titularizabile). Dintre acestea, 2.861 de posturi didactice/catedre vacante sunt în mediul urban şi 1.691 în mediul rural. Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări: educatori/profesori pentru învăţământ preşcolar în limba română (1.198), învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română (1.089), muzică instrumentală (274) și educaţie fizică şi sport (236)”, a anunțat Ministerul Educației.

Discipline care nu se cer

După cum reiese din cifrele Ministerului Educației, numărul de candidați care au luat concursul de titularizare este aproape dublu față de numărul locurilor disponibile. Cu toate acestea, nu există siguranța că toate catedrele vor fi ocupate de titulari. Acest lucru se explică prin faptul că unii candidați care au obținut o notă foarte mare la examen nu vor găsi o catedră disponibilă la o unitate de învățământ de top sau pe care și-o doresc.

În acest caz, ei pot opta pentru a-și conserva nota pentru examenul de titularizare de anul viitor (legea permite, dar numai de  la un an la celălalt). Pentru a nu rămâne șomeri, se pot orienta spre un post de suplinitor. În acest fel, evită titularizarea la o școală care nu corespunde exigențelor lor. Trebuie spus că salariul este același, atât pentru un profesor debutant titular, cât și pentru un suplinitor. Diferența constă în faptul că, în primul caz, contractul se încheie pe o perioadă nedeterminată.

Catedre neocupate ar putea rămâne și pentru că nu au trecut  examenul de titularizare suficient de mulți candidați care să acopere locurile disponibile la o anumită disciplină.

În nota anului trecut

Procentul celor care au luat examenul de titularizare este apropiat de cel de anul trecut. „Reevaluarea lucrărilor contestate la proba scrisă din cadrul concursului naţional de titularizare din anul 2016 a generat o majorare cu 2,22% a ratei notelor peste 7 sau egale cu 7, mai exact de la 44,43% la 46,65%. Comparativ cu procentul înregistrat anul trecut după soluţionarea con-tes-taţiilor (39,46%), s-a înregistrat o creştere de peste 7%“, potrivit unui comunicat al Ministerul Educației din august 2016.

În 2017, 47,63% din candidați au luat examenul de titularizare.

Cele mai citite

Inteligența artificială poate descoperi mai multe cazuri de cancer de sân

Un studiu recent demonstrează că utilizarea inteligenței artificiale (AI) în procesul de depistare a cancerului de sân poate îmbunătăți semnificativ rata de detectare a...

Robert Cazanciuc(PSD) îl ceartă pe Crin Antonescu: Trebuia să stabilească un calendar clar pentru alegeri cu partidele din coaliție

Senatorul Robert Cazanciuc (PSD) a comentat anunţul lui Crin Antonescu privind suspendarea candidaturii pentru prezidenţiale, afirmând că, odată desemnat candidat de către o coaliţie...

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă