15.7 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialRepartitoarele - o solutie pentru reducerea cheltuielilor

Repartitoarele – o solutie pentru reducerea cheltuielilor

Facturile la intretinere ale bucurestenilor conectati la sistemul centralizat de incalzire ar putea ramane la aceeasi valoare, chiar daca pretul gigacaloriei va creste cu 19,32%. Acest lucru este posibil prin acoperirea de catre municipalitate a cresterii de pret din banii de la buget. In prezent, finantistii primariei elaboreaza proiectul de buget pe 2006, in care vor prinde si cresterea de tarif a gigacaloriei. Viceprimarul Razvan Murgeanu a declarat ca se incearca acoperirea diferentei de pret, astfel incat populatia sa nu fie afectata. La randul sau, Adriean Videanu a anuntat ca proiectul de buget al municipalitatii va fi gata spre sfarsitul lunii ianuarie si va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Data-limita pentru finalizarea proiectului este 2 februarie a.c.
Conducerea municipalitatii afirmase ca nu va accepta o majorare mai mare de 20% a pretului gigacaloriei pentru ca nu ar avea bani sa acopere integral scumpirea gigacaloriei. La inceput, Termoelectrica a propus cresterea pretului cu 56%, masura cu care Primaria Capitalei nu a fost de acord. In final, dupa evaluarile efectuate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei s-a ajuns la majorarea cu 19,32% a pretului gigacaloriei.
Populatia plateste, in prezent, pretul national de referinta, stabilit prin hotarare de Guvern la 1.075.000 de lei vechi/gigacalorie.
Pentru a face fata cheltuielilor la intretinere, care sunt destul de mari, indiferent daca populatia va fi afectata de majorare sau nu, Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat le-a recomandat bucurestenilor sa-si monteze repartitoare la calorifere. Cu ajutorul acestora, locatarii isi pot stabili singuri consumurile si suma de plata la intretinere. Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat, a oferit cateva exemple cu sumele platite pentru incalzire pe luna decembrie, in medie, de catre cei care si-au instalat repartitoare si cei care platesc la comun.
Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat a cerut autoritatilor sa elaboreze programe coerente de asistenta sociala a cetatenilor in incapacitate de plata si trecerea tuturor capacitatilor de productie, transport, distributie sub conducerea Primariei Capitalei. De asemenea, o alta solicitare adresata edililor a fost aceea de a realiza programe de montare a repartitoarelor in apartamente.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă