8.4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialRepararea şi înlocuirea tocurilor de uşă

Repararea şi înlocuirea tocurilor de uşă

Lemnul este un material sensibil la acţiunea factorilor de mediu. Deşi sunt protejate de lacuri şi vopsele, elementele care alcătuiesc tâmplăria se degradează în timp şi trebuiesc supuse unor reparaţii.

La uşile din lemn, mai ales la cele exterioare, cel mai adesea se deteriorează tocul. Când numai anumite părţi ale sale au avut de suferit, acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unui ferăstrău de mână, prin tăiere oblică. Apoi, părţile respective se despică cu dalta şi ciocanul, până la desprinderea de restul suprafeţei lemnoase. Piesele noi, după ce sunt traforate, se prind de cele vechi prin încleiere şi se fixează suplimentar cu holtzşuruburi de lemn. Suprafaţa care vine în contact cu zidăria va fi tratată cu soluţii fungicide sau cu suspensie de bitum.

Lăcaşurile în care este montată broasca reprezintă un alt punct sensibil al uşilor din lemn. Deteriorările sunt cauzate de montarea şi demontarea repetată, dar şi de închiderea şi deschiderea neglijentă. Pentru reparare, rama în care este montată broasca este înlocuită pe o porţiune de 50-60 cm cu o altă piesă, prin încleiere şi fixare în şuruburi.

În cazul în care întregul toc este degradat şi trebuie înlocuit, se va proceda în felul următor: se va scoate materialul pentru etanşarea rostului dintre toc şi zidărie, se desface tencuiala de pe părţile laterale ale tocului şi se trece la demontarea acestuia. Dacă se constată prezenţa unor ciuperci, se va trata zidăria cu substanţe fungicide. De asemenea, şi noul toc se va trata cu aceleaşi substanţe pentru a-i mări durata de viaţă.

Tocul cel nou se aşează pe poziţie şi se măsoară comparativ cu golul de uşă. După stabilirea poziţiei, între toc şi zidărie se introduce materialul de etanşeizare iar tocul se fixează pe zidărie atât pe laturile verticale, cât şi pe cea superioară. În final se tencuieşte din nou zona din jurul tocului.

O soluţie de finisaj o reprezintă măştile din materiale prefabricate. După achiziţionare, acestea vor fi măsurate şi trasate la dimensiunile de care avem nevoie. O atenţie deosebită trebuie acordată zonelor de îmbinare din colţurile superioare ale tocului, deoarece aici, pentru a forma unghiul de 90º, elementele măştii trebuie să fie tăiate la un unghi perfect de 45º. În acest scop, în cazul de faţă a fost folosit un şablon.

Elementele vor fi tăiate şi, ulterior, montate de jur-împrejurul tocului.

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă