-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialRemiza sindicate-Guvern

Remiza sindicate-Guvern

» Confruntarea dintre liderii principalelor confederatii sindicale si reprezentantii Guvernului, arbitrata de presedintele Traian Basescu, s-a lasat cu scor alb: urmeaza alte 30 de zile de negocieri si consultari.

» Sindicalistii au criticat fondul de pensii si s-au aratat nemultumiti ca din scaderea contributiilor la bugetul de asigurari sociale au de castigat doar angajatorii. Pentru Guvern, intalnirea a fost inutila: revendicarile au fost fie deja rezolvate, fie uitate de sindicalisti.


Nemultumirile sindicatelor
in legatura cu legea bugetului de stat pe 2008 si cu cea a bugetului de asigurari sociale nu si-au gasit o rezolvare concreta la Palatul Cotroceni, unde liderii sindicali s-au intalnit cu reprezentantii Guvernului, sub arbitraj prezidential. Inainte de inceperea discutiilor, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a recunoscut pentru Radio Romania Actualitati ca exista inca o stare de conflict intre cele doua tabere: "Un guvern nu trebuie sa faca numai politici populiste, pentru alegeri. Noi constatam ca actualul guvern, pe ideea ca va pleca de-a lungul acestui an, intrucat isi va termina mandatul (…), angajeaza viitorul Romaniei si al angajatilor pana in 2015 si 2020, ceea ce ni se pare imoral si inacceptabil".
Au existat mai multe puncte fierbinti ale discutiei de la Cotroceni. Functionarea sistemului de pensii ar putea incepe sa scartaie in urmatorii ani, potrivit lui Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), pentru ca bugetul pe 2008 il pune "in pericol", dar si pentru ca nu sunt luate in calcul efectele viitoare ale introducerii sistemului obligatoriu de pensii private, conform altor lideri sindicali. O alta problema a fost reducerea contributiilor la bugetul asigurarilor sociale (CAS), care se aplica doar angajatorilor, nu si angajatilor. Astfel, salariatii nu ar avea nici un avantaj (nici fiscal, nici pe piata muncii), pentru ca angajatorii nu au nici o obligatie sa reinvesteasca banii astfel obtinuti in reconversia sau formarea profesionala a angajatilor.

"Noi doream ca printr-o ordonanta de urgenta sa se creeze o obligatie pentru angajatori, ca banii astfel obtinuti, cam 1,3 miliarde de euro, sa fie folositi pentru reconversie si formare profesionala, pentru reintegrarea somerilor, nu pentru profit", ne-a declarat Marius Nistor, vicepresedintele CNSLR Fratia. Nici una dintre problemele ridicate de sindicalisti nu si-a gasit solutie ieri. In schimb, urmeaza 30 de zile de noi consultari si negocieri, in care vor fi urmarite doua teme, conform ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian: asigurarea flexibilitatii pietei muncii, prin reorganizarea Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, si "sustenabilitatea" sistemului de pensii. Sindicalistii vor pune accent, in continuare, pe efectele dezechilibrate ale reducerii fiscalitatii din domeniul asigurarilor sociale. Apoi, o noua intalnire la Cotroceni.
La final, Dumitru Costin, liderul BNS, s-a aratat multumit, remarcand ca "presedintele a considerat ca tot ce am ridicat noi in discutii sunt probleme reale, economice si sociale. Nu am venit cu aberatii". Totusi, ministrul Varujan Vosganian a ramas nelamurit: "Nu inteleg ce tip de revendicari mai exista atat timp cat cele care au fost ridicate au fost rezolvate. A fost o intalnire fara obiect, pentru ca nu numai ca cele doua legi au fost deja promulgate, dar in cadrul lor au fost incluse prevederi care indeplineau aceste solicitari". Nici pentru ministrul Muncii, Paul Pacuraru, intalnirea nu a limpezit apele: "Discutiile au deviat de la temele initiale, problema reducerii contributiilor nefiind amintita nici macar de sindicate. Cunosteam solicitarile sindicalistilor. Unele sunt in lege, altele nu au mai fost sustinute".
Intalnirea de la Cotroceni a avut loc in urma unei scrisori pe care sindicatele au adresat-o presedintelui Basescu. "Discutiile purtate cu reprezentantii Guvernului nu au fost satisfacatoare si noi ne-am exercitat acest drept democratic. Cred ca el este cea mai indicata persoana sa medieze acest conflict. Partea sindicala si-a mai exprimat argumentele, dar una e sa ti le exprimi, alta e sa tina cineva cont de ele", ne-a explicat Marius Nistor, de la CNSLR Fratia. Nu la fel de convins a fost si Varujan Vosganian: "Presedintele are dreptul sa faca invitatii si noi am socotit ca e de datoria noastra sa onoram aceasta invitatie".

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă