7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecial"Remin" SA Baia Mare, in conflict cu normele de mediu

„Remin” SA Baia Mare, in conflict cu normele de mediu

Activitatea mineritului din judetul Maramures a fost paralizata din cauza ca Garda de Mediu nu permite companiei care detine exploatarile, respectiv "Remin" SA Baia Mare, sa continue depozitarea sterilului pe vechile halde de steril, care nu mai prezinta siguranta.
seful Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a acuzat societatea responsabila de inchiderea minelor, SC "Conversmin" SA, de incalcare a legii si a refuzat orice concesie pentru "Remin". Din cauza faptului ca prima firma nu a amenajat in judet nici un depozit de steril (halda) autorizat de autoritatile de mediu, activitatea celor cinci unitati miniere din judet, considerate profitabile, este paralizata.

Avertismentul "gardianului sef"

In cadrul dezbaterii pe tema inchiderii unor companii miniere, initiata de prefectul de Maramures, Bondi Gyongyike, Silvian Ionescu i-a acuzat pe reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului (MEC), care are in subordine firma "Conversmin", ca incerca "negocierea legislatiei europene". Acesta i-a avertizat, totodata, pe directorii din minerit ca sunt pasibili de "privatiune de libertate intre cinci si sapte ani sau amenzi intre 300.000 si un milion de euro" in caz ca nu se conformeaza normelor impuse de UE.
Cu toate ca specialistii de la "Conversmin" au explicat participantilor la dezbateri ca interdictia de a continua depozitarea sterilului pe haldele existente duce, inevitabil, la o poluare mai mare a solului, seful Garzii Nationale de Mediu nu le-a acordat nici o concesie. Singura solutie pentru repornirea activitatii de exploatare in cele cinci unitati profitabile din Maramures este amenajarea unui iaz de decantare.
Silvian Ionescu a spus ca vechile halde sunt protejate doar cu niste "impletituri din lemn" si ca se mentine pericolul unui nou accident ecologic. De asemenea, prefectul Bondi a mentionat ca in urma cu doi ani a infiintat Consortiul Minier Maramures tocmai pentru a elabora o strategie pentru problemele de protectie a mediului.
"Daca nu vom lua masurile necesare protectiei mediului, pentru siguranta iazurilor, perimetrelor miniere si epurarii apelor de mina, se pot intampla evenimente nedorite, care pot aduce prejudicii grave tarii, cum au fost cele de la iazurile Novat si Aurul, unde s-au produs accidente ecologice", a mai declarat seful Prefecturii.
Situati de cealalta parte a "baricadei", reprezentantii "Conversmin", acuzati de seful Garzii Nationale de Mediu ca "bat patru lemne-n cuie si inchid mina", au reclamat prefectului ca nici pana astazi nu au intrat in posesia documentului care reglementeaza prioritatile de inchidere a minelor si nici sumele alocate in acest sens. Mai mult, directorul companiei "Remin", Vasile Pintea, a mentionat ca nu i-au parvenit inca fondurile pentru asigurarea pazei minelor inchise si nici pentru securizarea si inchiderea acestora.
Procesul de inchidere a acestor exploatari a inceput in 1998. In prezent, in Maramures sunt inchise sau in plin proces de inchidere 55 de perimetre miniere, dintre care 35 apartin "Remin" SA, iar 18 sunt ale SC "Cuart".

Ce si-a propus dezbaterea?
Participantii la dezbaterea din Maramures si-au propus identificarea de solutii cu privire la gestionarea si finantarea activitatii de inchidere a minelor si de conformare a mediului. Totodata, ei doresc declansarea procedurilor de verificare a actiunilor celor implicati in procesul de proiectare, implementare si monitorizare a inchiderii minelor, concluzii si demersuri care vor trebui initiate la nivel guvernamental pentru alocarea sumelor necesare lucrarilor de conservare a zonelor miniere si de protectie a mediului inconjurator.

Cele mai citite

Promisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Programul Start-Up Nation continuă, dar accentul se mută pe o strategie mai amplă Noul program de guvernare al Cabinetului Ciolacu promite stimularea antreprenoriatului. Luni, ministrul...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...
Ultima oră
Pe aceeași temă