18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecial"Remin" pune accent pe siguranta minerilor

„Remin” pune accent pe siguranta minerilor

Extractia minereurilor este la fel de periculoasa in Romania ca si in alte tari din lume. Conditia obligatorie pentru a reduce posibilele accidente la locul de munca consta in respectarea normelor de securitate si protectia muncii. Compania Nationala Miniera „Remin” din Baia Mare detine in administratie 10 mine in judetele Satu Mare, Salaj, Bistrita-Nasaud si Suceava, unde lucreaza 3.330 de salariati. Peste 80 la suta dintre acestia lucreaza in subteran si alti 20 la suta in flotatiile de prelucrare si tratare a minereurilor neferoase.
„In orice mina din lume exista un risc. Mineritul implica un asemenea risc care nu poate fi ocolit. Cei care au ales aceasta profesie stiu foarte bine ce comporta munca in subteran. Respectarea normelor de securitate si protectie a muncii sunt vitale in acest domeniu. La cateva sute de metri sub pamant nu te poti juca cu viata. A respecta normele impuse in acest caz e un lucru cat se poate de serios. Majoritatea accidentelor din subteran se petrec din cauza nerespectarii acestor norme”, a spus directorul general al „Remin” Baia Mare, Vasile Pintea.
Compania se afla intr-o situatie fericita, comparativ cu alte unitati miniere din tara, deoarece a facut anual mici investitii in echipamente de protectie si tehnologii de lucru viabile. „Incercam sa avem o siguranta eficienta a locurilor de munca. Restructurarea mineritului nu inseamna si reducerea cheltuielilor in echipamente de protectie. Lunar sau de cate ori se schimba locurile de munca, minerii ce activeaza in subteran sau in exploatarile de suprafata beneficiaza de un instructaj riguros asupra noului loc de munca. Minele „Remin” sunt la fel de periculoase ca alte exploatari miniere, dar incercam sa diminuam pericolul accidentelor prin respectarea procedurilor tehnologice si a normelor de securitate. In anul 2005, pe companie au fost inregistrate 3 accidente mortale, toate din cauza nerespectarii sigurantei la locul de munca”, a mai spus directorul.
Conducerile celor doua sindicate din cadrul companiei, Uniunea Sindicala Miniera „Nordmin” si Uniunea Sindicala Miniera Maramures, apreciaza ca investitiile in echipament de protectie si tehnologii de lucru sunt modeste, dar mult mai eficiente fata de alte companii miniere romanesti. „Reducerea subventiei pentru minerit duce implicit si la scaderea cheltuielilor in sisteme de protectie si tehnologii. Minele „Remin” functioneaza deocamdata multumitor. Ar trebui mai multe fonduri pentru lemnul necesar muncii din subteran si in sistemele de aeraj”, a precizat vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Miniere „Nordmin”, Vasile Les.
Sindicatele din cadrul companiei sunt de acord cu programul de restructurare, insa au solicitat conducerii companiei si administratiei judetene sa identifice impreuna modalitati de pastrare in lucru a minelor bogate in zacaminte neferoase.

Cele mai citite

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...

PNL și Ministerul Justiției lansează „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”

PNL descrie siguranța românilor ca fiind „o prioritate” pentru partid și lansează „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”. Ghidul elaborat de...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...
Ultima oră
Pe aceeași temă