4.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialReligia ca materie obligatorie, motiv de discriminare in scoli

Religia ca materie obligatorie, motiv de discriminare in scoli

Cultele recunoscute oficial in Romania doresc introducerea religiei ca materie obligatorie, insa lipsa profesorilor specializati ar putea duce la discriminare pe motiv religios.

Toate cele 18 culte religioase recunoscute oficial in Romania doresc introducerea religiei ca materie obligatorie de studiu pentru elevi, din clasa I pana in clasa a X-a. Oportunitatea unei astfel de schimbari este discutata, incepand de ieri, de reprezentantii Ministerului Educatiei si de cei ai sindicalistilor, iar o decizie in acest sens va fi luata pana la sfarsitul saptamanii. De la dezbatere lipseste Federatia Educatiei Nationale, care a cerut, intr-o scrisoare deschisa, parlamentarilor sa nu voteze noul proiect de lege a invatamantului.

Mai mult, daca modificarile la aceasta lege propuse de ministerul de resort vor trece de Parlament, atunci elevii ar putea fi obligati sa studieze religia pana in clasa a XII-a. "Elevii vor o mai mare marja de optiuni, nu doresc sa studieze religia decat daca se pregatesc pentru o facultate de profil", spune insa Smaranda Enache, presedinta Ligii Proeuropa. In acest context, Smaranda Enache a subliniat ca problema este mult mai spinoasa, pentru ca, in cazul in care Ministerul Educatiei nu poate asigura profesori specializati care sa predea religia pentru fiecare dintre cele 18 culte, se creeaza "o fereastra catre discriminare deoarece nu poate asigura tuturor accesul la cultele lor si, astfel, vor fi cazuri care vor ajunge la CEDO pe motiv ca nu se respecta egalitatea de sanse". In plus, caracterul confuz si obligatoriu al religiei va adanci si mai mult diferentele intre copiii care apartin diverselor culte fiindca problema in scolile din Romania, lucru remarcat si de presedinta Ligii Proeuropa, este "catehizarea unui model confesional".

Parerile politicienilor nu converg nici in legatura cu acest subiect. Daca pentru deputatul liberal Catalin Micula, presedintele Comisiei de cultura, proiectul "este binevenit, atat timp cat se asigura egalitatea de sanse", pentru deputatul PD Daniel Buda, adoptarea unui astfel de proiect cere "maxima prudenta" pentru ca "ar trebui lasata persoanelor optiunea de a studia sau nu religia in scoala, caci pot aparea discriminari, si de aceea nu trebuie sa mergem pe ideea obligativitatii". Secretarul executiv al PSD, Titus Corlatean, care considera, la randul sau, ca "desi societatea romaneasca are nevoie de un set de valori moral-crestine, principiul laicitatii este important, de aceea trebuie sa existe o formula care sa nu implice obligativitatea". In schimb, deputatul UDMR Marton Arpad vede mai ales avantajul introducerii unei astfel de legi: "Ar fi bine chiar si pentru cultele mici ca religia sa fie platita de la stat"; cu toate acestea, si el sustine ca libertatea religioasa nu trebuie impusa de cineva in scoala.

» DiferenTe

Chestiunea predarii religiei ca disciplina obligatorie este problematica si in Uniunea Europeana, unde putine state i-au acordat acest statut. "Dorinta cultelor din Romania de a face religia un obiect obligatoriu in scolile de stat este contraproductiva si nu se inscrie in trendul european", considera Smaranda Enache.

Cele mai citite

Tradiții pe rit vechi: Ucrainenii și lipovenii din Tulcea se pregătesc pentru Crăciun

În Ajun, mesele sunt decorate cu fân și farfurii goale, în memoria rudelor trecute în neființă Crăciunul pentru creștinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit...

Tragedie în Italia: O româncă ucisă de soțul său italian, care, apoi, s-a sinucis

Cei doi erau căsătoriți de 8 luni și nu aveau copii Eliza Ștefania Feru, o româncă de 30 de ani, a fost împușcată mortal de...

Biden le cere americanilor să nu uite atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului

Joe Biden Biden l-a descris constant pe Trump ca pe o amenințare la adresa democrației Președintele Joe Biden i-a rugat pe americani, într-un articol de...
Ultima oră
Pe aceeași temă