5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialRelatare de la Bacalaureat. Cum li s-au părut liceenilor subiectele la Limba...

Relatare de la Bacalaureat. Cum li s-au părut liceenilor subiectele la Limba Română

Elevii Colegiului National Gheorghe Șincai din Baia Mare au ieșit de la examen veseli și încrezători, după susținerea primei probe scrise, la Limba Română.

Părinții emoționați îi așteptau pe tineri în curtea liceului, unde, din zarva creată de cei 40 de oameni, se puteau distinge voci curioase: “Ei, cum a fost? Ai știut tot?”, urmate de „Bravo, sunt mândră de tine!”

“Nu a fost nici ușor, nici greu, mă așteptam sa ne pice roman la subiectul trei”, a spus o elevă. 

“Am scris tot, m-am bucurat că a picat ”Moromeții”, pentru că a fost opera mea preferată și o știam cel mai bine”, a punctat un alt tânăr.

Subiectele din acest an au inclus – la profilul real – găsirea sinonimelor pentru cuvintele “deodată” si “teamă”, precizarea a doua trăsături ale genului dramatic și a rolului indicațiilor autorului în text (un fragment din ”Madona”, a lui Tudor Mușatescu), redactarea unui text argumentativ despre importanța jocurilor electronice și a unui eseu despre tema și viziunea despre lume dintr-un roman interbelic (”Moromeții”, de Marin Preda, NU este roman interbelic. Elevii ar fi putut alege între romanele lui Camil Petrescu, George Călinescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Liviu Rebreanu, n.red.).

Citește și: BACALAUREAT 2016. Prima probă scrisă: LIMBA ROMÂNĂ. Vezi SUBIECTELE (foto)

La profilul uman, elevii au primit tot un text dramatic la primul subiect (fragment din ”Citadela Sfărâmată”, a lui Horia Lovinescu). Ei au avut, printre altele, de găsit sinonime pentru “nu izbutesc “și ”sfărâmată”, ilustrarea printr-un enunț al sensului conotativ al cuvântului ”ochi”, precizarea temei discuției personajelor din text, redactarea unui text argumentativ despre rolul lecturii în dezvoltarea personală și a unui eseu despre particularitățile de construcție ale unui roman psihologic studiat (”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” sau ”Patul lui Procust”, ambele scrise de Camil Petrescu).

Examenul continuă, marți, cu proba scrisă la limba maternă, miercuri, cu proba obligatorie a profilului (Istorie sau Matematică) și, vineri, cu proba la alegere a profilului și specializării (Geografie, Psihologie, Logică, Sociologie, Economie, Filosofie, Informatică, Biologie, Chimie sau Fizică).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă