Marţi seară, în faţa Congresului şi a peste 35 milioane de americani aflaţi în faţa televizoarelor – o audienţă comparabilă cu cea pe care o are decernarea premiilor Oscar sau finala campionatului de fotbal american – Barack Obama a expus planul său ambiţios pentru „câştigarea viitorului”.
Având în vedere progresele tehnologice şi dezvoltarea rapidă a infrastructurii din China, Coreea de Sud, Europa de Vest şi Rusia, Obama a cerut un „moment Sputnik” al actualei generaţii: „Acum o jumătate de secol, când Uniunea Sovietică a ajuns în spaţiu înaintea noastră, n-aveam nici o idee cum să ajungem pe lună înaintea lor”, a spus preşedintele american; „NASA nici nu exista încă. Însă, investind în cercetare şi educaţie, nu numai că i-am întrecut pe sovietici, dar am reuşit să pornim un val de inovaţii care a creat întregi industrii şi milioane de noi locuri de muncă”. America se află acum din nou la o asemenea răscruce, după părerea preşedintelui american, care şi-a afirmat însă siguranţa că, cu ajutorul unor noi investiţii în infrastructură (incluzând trenuri rapide şi o iniţiativă naţională de dezvoltare a unui sistem wireless de acces la internet) şi crearea unor noi locuri de muncă în domenii de viitor cum ar fi cercetarea biomedicală, IT şi dezvoltarea unor noi surse de energie alternativă, Statele Unite îşi vor putea menţine competitivitatea pe scena mondială. Recunoscând că „lumea s-a schimbat, şi competiţia pentru locurile de muncă este reală”, Obama a adăugat că „asta nu ar trebui să ne descurajeze, ci să ne provoace: să nu uităm că, cu toate loviturile pe care le-am primit în ultimii ani, cu toate vocile care prezic declinul nostru, America are în continuare cea mai mare şi mai prosperă economie din lume”.
Mai multă teorie decât practică
Încurajat de rezultatele bune din cele mai recente sondaje de opinie, Obama nu s-a rezumat să adreseze un îndemn la optimism şi vigoare („acum se decide dacă America va fi doar o pată de culoare pe harta globului sau o un fascicul de lumină pentru întreaga lume”, a spus el), dar a anunţat şi măsuri concrete pentru redresarea economiei, atrăgând, totodată, atenţia că uriaşul deficit bugetar nu poate fi lăsat să crească în continuare. „Le cer atât democraţilor cât şi republicanilor să simplifice sistemul”, a apelat el la ambele grupări politice din Congresul American: „suprimaţi nişele fiscale, uniformizaţi regulile şi utilizaţi economiile astfel făcute pentru a scădea nivelul impozitului asupra întreprinderilor, pentru prima dată în ultimii 25 de ani fără a mări totodată deficitul”. De asemenea, Obama a propus îngheţarea, pentru cinci ani, a unor proiecte naţionale finanţate de Washington, tăierea bugetului Pentagonului cu 78 miliarde de dolari în următorii cinci ani, şi a cerut congresului să elimine subvenţiile acordate companiilor petroliere, argumentând că „acestea par să se descurce destul de bine; atunci, în loc să subvenţionăm energia trecutului, ar trebui să investim în cea de mâine”.
Republicanii, bătăioşi şi previzibili
Discursul lui Barack Obama a fost urmat de două reacţii ale Partidului Republican. Prima, cea oficială, a aparţinut senatorului Paul Ryan; a doua a venit din partea senatoarei Michelle Bachmann, în calitate de reprezentantă a mişcării Tea Party din cadrul Partidului Republican. Ambii au atacat legea asigurărilor de sănătate introdusă de Obama şi au cerut o reducere a cheltuielilor guvernamentale, Ryan acuzând Admi-nistraţia Obama că „controlează prea mult, impozitează prea mult şi cheltuieşte prea mult ca să facă prea mult”. O altă voce critică este cea a lui Stephen F. Hayes, un cunoscut comentator politic conservator. Acesta a calificat discursul lui Obama drept „banal şi neimportant”, întrebându-se mirat: „oare Obama chiar încearcă să sugereze că investiţiile guvernamentale ar trebui să fie motorul economiei americane?”.
Principalele noi iniţiative propuse de Barack Obama:
>>îmbunătăţirea infrastructurii prin construirea de autostrăzi, aeroporturi regionale şi terasamente de cale ferată pentru trenuri de mare viteză
>>pregătirea a 100.000 de noi profesori de ştiinţe naturale şi matematică
>>dezvoltarea unei reţele naţionale de internet wireless
>>reducerea deficitului prin îngheţarea bugetelor federale pentru cinci ani, reducerea bugetului Pentagonului şi eliminarea subvenţiilor pentru companiile petroliere
>>creşterea eficienţei birocraţiei federale