» Din cauza achitarii cu intarziere a salariilor, angajatii CFR au declansat ieri o greva spontana de doua ore, blocand 15 trenuri in gari.
» Probleme cu lefurile exista si in spitale, minerit, asistenta sociala si educatie, unde profesorii ar putea fi trimisi in vacanta fara bani.
» Unii analisti economici cred ca situatia salariilor bugetarilor s-ar putea agrava, caz in care Guvernul trebuie sa faca disponibilizari masive de personal si sa se gandeasca la noi imprumuturi.
Sistemul de salarii al bugetarilor ar putea intra in colaps din cauza scaderii veniturilor incasate de stat. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, economistii avanseaza doua solutii: concedierea masiva a personalului excedentar si contractarea de catre stat a unor noi imprumuturi. Ieri, din cauza intarzierii cu doua saptamani a platii salariilor pe luna mai, angajatii CFR de la regionalele Bucuresti si Constanta au declansat o greva spontana de doua ore, blocand 15 trenuri in gari, printre care "internationalul" de Budapesta. Astazi, si alti ceferisti vor iesi in strada. In timp ce administratia i-a asigurat pe grevisti ca salariile le-au fost virate in conturi, ministrul de resort, Radu Berceanu, i-a avertizat pe acestia ca pe viitor s-ar putea ajunge la situatia in care lefurile sa nu le mai poata fi platite daca nu renunta la sporuri. Tot ieri, din partea oficialilor guvernamentali au venit si alte vesti rele.
Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a admis ca si deficitul pensiilor ar putea ajunge la 800 de milioane de euro pana la sfarsitul anului, marturisind ca statul a facut mari eforturi pana acum pentru plata acestora. Totodata, in cadrul unei intalniri intre premierul Emil Boc si responsabilii din Justitie s-a aratat ca statul are de platit 2,1 miliarde de euro in urma sporurilor castigate in instanta de magistrati si alti bugetari. Surse citate de NewsIn au aratat ca Boc a invocat criza financiara si a cerut intelegere de la cei prezenti la intalnire.
Nu doar angajatii CFR, ci si profesorii, asistentii sociali, cadrele medicale, minerii si padurarii sunt loviti de saracia bugetara, iar unii analisti economici apreciaza ca situatia s-ar putea agrava in ceea ce priveste plata drepturilor salariale ale tuturor bugetarilor.
"Salariile bugetarilor sunt deja o problema grava. Statul continua sa se imprumute la scadente mici de pe piata interna pentru a le asigura", spune economistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata. Voinea mai arata ca o parte din criza financiara are drept cauza tocmai aceste salarii care, in ultimii patru ani, si-au dublat ponderea in Produsul Intern Brut. "Guvernul are acum probleme reale", admite economistul. Insusi presedintele Traian Basescu a recunoscut recent ca Ministerul Finantelor a imprumutat foarte multi bani de pe piata pentru a plati la timp salariile si pensiile, deoarece Romania nu a stat grozav la capitolul venituri. Obiectivul major enuntat la vremea respectiva de seful statului – "plata la timp a salariilor si pensiilor, atat cat sunt ele" – se pare ca nu prea mai poate fi realizat, in conditiile in care intarzierile salariale s-au generalizat, pe fondul scaderii incasarilor de taxe si impozite de la companiile private aflate in blocaj economic.
Economistul Aurelian Dochia sustine ca sistemul salarial bugetar ar putea intra in colaps daca statul nu va cauta surse de finantare a acestuia si nu va face restructurarile necesare. "Desi in toamna vor fi alegeri, Guvernul trebuie sa aiba vointa si curajul de a face niste restructurari. De exemplu, stiu ca la CFR trebuie dati afara 12.000 de oameni. Putem sa ne uitam, de asemenea, si la invatamant, unde numarul copiilor scade, iar numarul profesorilor ramane constant", afirma Dochia. In paralel cu restructurarile, statul ar trebui sa rectifice bugetul si sa identifice noi surse de finantare, conchide economistul: "Bineinteles ca, prin rectificare, deficitul bugetar va creste, insa trebuie cautate noi surse de finantare. Banii de la FMI au fost deja prinsi intr-un deficit bugetar, acum trebuie cautati alti bani". Reamintim ca Romania a obtinut in acest an un imprumut de 12,95 miliarde euro de la FMI.
Explicatie: "Nu sunt bani"
Explicatia oficiala standard pentru intarzierile de plati este aceea ca nu sunt bani. Profesorii din judetul Tulcea au fost anuntati ca nu vor mai primi, la intrarea in vacanta, salariile pentru cele trei luni de concediu, asa cum s-a intamplat pana acum, deoarece banii nu ajung. Situatia se prezinta la fel si in judetul Suceava, unde profesorii din mai multe localitati nu si-au primit salariile pe vara. seful Inspectoratului scolar Judetean, Petru Carcalete, a afirmat ca primariile isi vor rectifica bugetele si vor incerca sa plateasca salariile. La Vaslui, solutia gasita a fost alta: utilizarea fondurilor alocate pentru trimestrele III si IV la cheltuielile din trimestrul II. Mutarea banilor a fost permisa de catre Directia de Finante, spune Vasile Mariciuc, inspectorul scolar general al judetului. In judetul Cluj, probleme sunt nu doar cu banii de concediu, ci si cu asigurarea salariilor pe luna mai, a declarat Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj.
Astfel, sute de cadre didactice din mediul rural au primit doar intre 30 si 60% din salarii. "si profesorii aradeni risca sa nu poata pleca in concediu in aceasta vara, deoarece pe carduri nu le-au intrat banii", a declarat Danut Ienasescu, liderul Sindicatului Democratic din Arad. In alte judete precum Galati, Giurgiu si Sibiu, unii profesori si-au primit salariile mai mici cu 25% ca urmare a aprobarii de catre consiliile locale a unor state de plata diminuate. Profesorii din Hunedoara au reusit, in schimb, sa-si ia banii fara intarziere, deoarece finantistii locali au acceptat un "artificiu", si anume amanarea alocarii banilor pentru drumurile judetene, a aratat inspectorul scolar general Radu Sorin. Daca la Iasi nu par sa existe probleme cu banii pentru profesori pana la aceasta ora, la Galati salariile pentru vacanta vor ajunge abia la toamna: "Iar asta inseamna ca va fi un dezastru", spune presedintele Sindicatului Preuniversitar, Valeriu Diculescu.
In ciuda plangerilor profesorilor din toata tara, Ministerul Educatiei a sustinut ca nu exista disfunctionalitati in acordarea salariilor cadrelor didactice. Nu numai profesorii, ci si unele cadre medicale si angajati de la asistenta sociala incep sa vada balaurul crizei financiare. La Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Brasov, managerii nu stiu cum sa achite salariile pe luna mai, in conditiile in care institutia nu are la dispozitie toti banii necesari. Probleme sunt si la Baia Mare, unde salariatii Spitalului Judetean de Urgenta vor primi salarii diminuate cu 20%. In Botosani, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului nu poate asigura lefurile celor 1.200 de asistenti sociali, deoarece bugetul i-a ajuns pe zero. Vicepresedintele CJ Botosani, Constantin Manolache, considera ca problema se poate rezolva doar printr-o rectificare bugetara in urma careia sa fie suplimentate fondurile consiliilor judetene.
Probleme salariale au aparut si in cazul minerilor si padurarilor. Minerii Companiei Nationale a Huilei (CNH) se plang ca personalul este imbatranit si ca noi angajari nu se pot face, din lipsa de bani. In CNH, varsta medie este de 41 de ani, in conditiile in care un miner se pensioneaza la 45 de ani. Din cei 700 de noi mineri care trebuie angajati, abia au putut fi incadrati 300, iar ortacii ameninta sa iasa in strada. La randul lor, padurarii din Bistrita nu si-au primit integral lefurile pe martie, deoarece nu au putut incasa facturile pentru masa lemnoasa vanduta firmelor de mobila.