-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialReguli speciale pentru restaurarea imobilelor istorice sibiene

Reguli speciale pentru restaurarea imobilelor istorice sibiene

Lucrarile de interventie si restaurare a imobilelor istorice din judetul Sibiu, incluse in programul de manifestari stabilit pentru 2007, anul in care Sibiul va detine titlul de „Capitala culturala europeana”, vor respecta prevederi speciale ce vor fi stabilite prin hotarare de Guvern, astfel incat imaginea originala a cladirilor sa nu fie alterata. Un proiect de hotarare propus de Ministerul Culturii si Cultelor, ce urmeaza sa fie dezbatut la nivel guvernamental, prevede ca aceste reguli speciale se vor respecta in cazul imobilelor din 45 de localitati ale judetului, inclusiv municipiul Sibiu, iar proprietarii lor vor putea apela la sprijin financiar si consultanta din partea MCC.
Daca proiectul va fi aprobat in sedinta de Guvern, Ministerul Culturii va reglementa finantarea si executia lucrarilor de proiectare, expertizare, conservare, reparatii, consolidare, restaurare si punere in valoare a unor detalii arhitectonice in municipiul Sibiu sau in localitati in care este prevazut sa se desfasoare evenimente incluse in cadrul programului cultural pentru 2007. La nivel punctual este prevazut ca in Agnita, Apoldu de Jos, Altana, Altel, Avrig, Axente Sever, Biertan, Barghis, Bradeni, Brateiu, Bruiu, Carta, Cisnadie, Chirpar, Copsa Mica, Cristian, Darlos, Gura Raului, Iacobeni, Loamnes, Marpod, Medias, Merghindeal, Miercurea Sibiului, Mihaileni, Mosna, Nocrich, Ocna Sibiului, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Porumbacu de Jos, Rasinari, Rosia, Saliste, Seica Mare, Selimbar, Slimnic, Sura Mica, Sura Mare, Talmaciu, Tilisca, Valea Viilor, Vurpar, zone cu un bogat patrimoniu arhitectonic, sa fie declansate lucrari de restaurare a unor imobile vechi, toate acestea urmand sa fie finantate integral din fonduri ale MCC, daca regulile impuse de specialistii din minister, care vor expertiza imobilul inaintea deschiderii lucrarilor, vor fi respectate intocmai.
Acelasi proiect prevede, ca alternativa, si posibilitatea ca lucrarile de interventii sau restaurare complexa sa fie finantate in parteneriat de catre proprietarii lor si institutii precum Inspectoratul de Stat in Constructii, primarii locale sau Consiliul Judetean. Daca actul normativ propus de MCC va fi aprobat intr-o viitoare sedinta de Guvern, atunci din judetul Sibiu va fi trimisa catre MCC o lista cu imobilele, spatiile publice de importanta si monumentele luate in considerare pentru restaurare, document ce va fi avizat de catre ministrul Adrian Iorgulescu.
Banii pentru aceste lucrari urmeaza sa fie alocati din bugetele MCC, ale Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului sau din alte fonduri speciale aflate la indemana Guvernului si administratiilor locale. In cazul unor cladiri de importanta istorica, aflate acum in proprietate privata, persoanele care le detin trebuie sa-si declare in scris acordul de a permite accesul publicului, dupa un orar stabilit, pentru cel putin cinci ani de la data finalizarii lucrarilor.
In proiect pot fi incluse imobile precum Palatul de vara al baronului von Brukenthal de la Avrig sau casa parinteasca a sasului ajuns aristocrat, situata la Nocrich, dar si alte numeroase locatii de interes cultural din judet, precum case memoriale, muzee satesti, imobile cu vechime istorica mare, biserici ale diverselor confesiuni, imobile vechi cu structuri originale, parcuri, scoli cu traditie, strazi cu specific, piete vechi sau cladiri militare.
La nivelul MCC, Programul „Sibiu – capitala culturala in 2007” este considerat drept „cel mai important proiect cultural organizat si derulat in Romania prin dimensiune, perioada de desfasurare si impact de comunicare publica”.

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă