-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialReguli noi pentru ramanerea romanilor in Olanda

Reguli noi pentru ramanerea romanilor in Olanda

Dupa 1 ianuarie 2007, romanii pot ramane in Olanda timp de pana la trei luni, daca detin un document de identitate romanesc valabil – carte de identitate sau pasaport, suficiente mijloace financiare de intretinere si asigurare de sanatate, informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate. Cei care doresc sa stea mai mult de trei luni nu mai au obligatia de a obtine, in prealabil, autorizatia de sedere temporara – viza MVV de la Ambasada Olandei la Bucuresti si nici nu mai au obligatia detinerii unui permis de rezidenta in aceasta tara.

Romanii vor trebui insa sa obtina, ca si cetatenii statelor care au aderat la UE in 2004, un Permis de rezidenta pentru cetateni UE/EEA la municipalitatea pe raza careia urmeaza sa locuiasca. In acest scop se va utiliza formularul „Aplication for verification of the UE community law (proof of lawful stay)” si obtinerea unui Card de Identitate pentru cetateni UE. Acesta poate fi emis pentru o perioada de maximum 5 ani si face dovada sederii legale in Olanda.

Documente doveditoare

DMS a precizat ca verificarea sederii legale si emiterea Cardului de Identitate pentru cetatenii UE presupune prezentarea documentelor care fac dovada motivului sederii pe teritoriul Olandei, respectiv: Angajat lcu contract de munca pentru 3-12 luni; Angajat cu contract de munca pentru mai mult de un an; Angajat propriu (activitate independenta) – se prezinta un extras recent de inregistrare la Camera de Comert din Olanda, in original sau copie a planului de afaceri sau copie dupa bilantul contabil de deschidere si perspectiva financiara sau bilantul financiar-contabil din anul anterior; Furnizor de servicii (se vor prezenta documentul ce face dovada duratei pentru care se furnizeaza serviciul respectiv, contractul de munca emis in tara de origine si autorizatia pentru furnizarea serviciului respectiv; Beneficiar de servicii – dovada serviciilor de care va beneficia – ex. servicii legale; Studiu (se furnizeaza certificatul de inscriere la o institutie de invatamant si durata studiilor, asigurarea medicala, dovada mijloacelor financiare necesare pe perioada studiilor; Pensionar (certificatul de venit ca pensionar; Inactiv economic – se prezinta asigurarea medicala si dovada resurselor financiare necesare subzistentei pentru cel putin un an; Membru de familie al unui cetatean al Uniunii (sot, sotie, partener inregistrat, copii, parinti, socri, bunici, nepoti) – documentul care dovedeste relatia de rudenie, copia documentului de sedere legala a membrului de familie la care rezida, declaratia acestuia privind suportarea cheltuielilor de intretinere pe durata sederii.

Restrictii de acces

Departamentul de Munca in Strainatate a mentionat ca dupa 1 ianuarie 2007 Olanda va aplica timp de doi ani restrictii de acces pe piata muncii pentru cetatenii romani, acestia putand munci legal doar in baza unui permis de munca obtinut de angajator. Tot acestuia ii si revine obligatia de a lua legatura cu Centrul pentru Munca si Venit (CWI). Cei care vor lucra in Olanda trebuie sa incheie un contract de asigurare de sanatate si sa se inregistreze la Administratia Fiscala pentru obtinerea numarului BSN (Citizen Service Number). Atat angajatorul, cat si angajatul trebuie sa respecte conditiile impuse de contractul colectiv de munca precum si legislatia in domeniul muncii: nivelul salariului minim brut stabilit bianual de Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale (la sfarsitul anului 2006 salariul minim brut s-a stabilit la 1.284 euro/luna pentru program complet de munca), numarul minim de zile de concediu si salarizarea pe durata concediului – de obicei 20 de zile, concediu de maternitate si salarizare pe durata concediului de maternitate, concediu pentru ingrijirea copilului etc. Angajarea se poate face fara obtinerea permisului de munca pentru cei cu pregatire deosebita – numiti „high skilled migrants”, care castiga cel putin 45.000 euro pe an sau 32.600 euro daca au sub 30 de ani, cercetatorii si lectorii universitari sub 30 de ani, medicii care se specializeaza in Olanda (medici generalisti, medici-sociologi si medici specialisti pentru handicapat psihic. Pentru sectoarele cu deficit de forta de munca, Centrul pentru Munca si Venit poate acorda facilitati la obtinerea permisului de munca de catre angajatori.


Pentru obtinerea unui job in Olanda romanii se pot inscrie direct in baza de date a Centrului pentru Munca si Venit la www.werk.nl din zona in care locuiesc sau urmeaza sa locuiasca sau se pot adresa agentiilor de recrutare personal.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă