Recepția unei lucrări sau a unei construcții nu se va mai putea face fără dovada achitării de către constructor sau proprietar a taxelor către Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC). Această nouă regulă a fost impusă de Guvern prin completarea legislației în domeniu și se referă la plata lunară către ISC a 0,70% din cheltuielile pentru executarea lucrărilor și a cotei de 0,1% din valoarea autorizaţiei de construcţie.
În cazul în care constructorul sau proprietarul nu pot face dovada plății acestor taxe, recepția lucrării va fi amânată până la momentul plăţii. Măsura a fost impusă de Guvern pentru a-şi asigura încasarea efectivă a taxelor, anunță Mediafax.
Argumentul Executivului pentru introducerea acestei condiții este că, începând cu anul 2009, nivelul încasării acestor sume s-a redus constant. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul reducerii drastice a numărului de personal al ISC de la 1.500 la 618 inspectori, ceea ce a pus instituţia în imposibilitatea de a mai urmări încasarea sumelor, precum şi din cauza crizei economico-financiare și a contracției pieței construcțiilor.
Conform legii, mai arată sursa citată, investitorii sau proprietarii unei construcţii trebuie să vireze lunar către ISC o sumă echivalentă cu 0,70% din cheltuielile pentru executarea lucrărilor, singura sancţiune valabilă până în prezent fiind o penalitate de 0,15% pe zi de întârziere, fără depăşirea sumei datorate. În afară de cota de 0,70%, investitorii şi proprietarii mai sunt obligaţi să plătească şi o cotă de 0,1% din valoarea autorizaţiei de construcţie, sub sancţiunea aceleiaşi penalităţi în caz de întârziere.
Inițial, taxele au fost introduse ca sursă care să permită ISC să îşi îndeplinească atribuţiile, respectiv să acopere cheltuielile statului la verificarea construcţiilor. Ulterior, pe fondul crizei economice, prin schimbarea regimului de finanțare, s-a decis ca aceste sume să reprezinte venituri ale bugetului de stat.