Decontaminarea în zona centralei nucleare de la Fukushima va dura zeci de ani, a declarat sâmbătă premierul japonez, Naoto Kan, care a prezentat un program pe termen lung pentru reabilitarea regiunii, relatează AFP, preluat de Mediafax.
Sistemele de răcire ale centralei Fukushima Daiichi, situată la 220 de kilometri nord-est de Tokyo, au fost avariate în urma cutremurului din 11 martie, provocând una dintre cele mai grave catastrofe din industria nucleară civilă.
„Vor fi necesari trei, cinci, poate zece ani pentru a reuşi să preluăm controlul şi chiar mai multe zeci de ani pentru a elimina consecinţele accidentului”, a declarat Kan, la o reuniune a Partidului Democratic, aflat la guvernare în Japonia.
Comisia japoneză pentru energie atomică şi operatorul centralei de la Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), au convenit iniţial să înceapă extragerea combustibilului nuclear topit în 2021, potrivit canalului de televiziune public NHK. Televiziunea japoneză a adăugat că autorităţile, operatorul şi producătorii de echipamente apreciază că reactoarele centralei vor putea fi dezmembrate abia peste câteva zeci de ani.
Japonia a anunţat deja un program pe termen scurt pentru stabilizarea centralei Fukushima Daiichi, unde au fost înregistrate emisii puternic radioactive după oprirea sistemelor de răcire. Până sâmbătă însă, guvernul nu prezentase nici o estimare asupra duratei programului de decontaminare a zonei.
Proiectul pe termen lung, obţinut de NHK, se inspiră din analiza datelor referitoare la intervenţia autorităţilor americane după accidentul nuclear de la centrala Three Mile Island, din 1979.
TEPCO speră să poată reduce emisiile radioactive până la sfârşitul lunii iulie şi să reuşească să răcească şi să oprească reactoarele până în ianuarie.