Registru unic al diplomelor și actelor de studii

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, anunţă că, la viitoarea reuniune a plenului CNR, va propune susţinerea înfiinţării Registrului Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS).

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Actualizat: 15.10.2020 - 01:39

Registrul ar urma să conțină documente eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ, începând cu nivelul absolvirii studiilor preuniversitare şi obţinerea diplomei de Bacalaureat.

În RUNIDAS vor fi incluse diplomele de Bacalaureat emise în ultimii zece ani, a declarat, pentru “România liberă”, Sorin Cîmpeanu.

“Este un volum mare de muncă, pentru a aduna aceste documente. Cotoarele diplomelor de Bacalaureat rămân în școli și de la ele se pot reconstitui. Trebuie verificat cât timp stau aceste cotoare în unitățile de învățământ. Țările civilizate au un astfel de registru”, ne-a explicat Sorin Cîmpeanu.

 

Susținere din partea rectorilor

Președintele CNR susține că existența unui registru al diplomelor nu ar fi mai permis numeroasele fraude academice înregistrate în ultimii ani.

“Dacă am fi avut un astfel de registru, nu ar fi mai existat toate problemele. Va fi un proiect în Parlament pentru înființarea acestui registru. Consiliul Național al Rectorilor poate doar susține demersul. Am convingerea că absolut toți rectorii vor susține acest proiect”, ne-a mai spus Sorin Cîmpeanu, care este și deputat și membru al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților.

Cîmpeanu susține că trebuie elaborat cu mare atenție proiectul de înființare a registrului, pentru a nu contraveni regulilor de protecție a datelor cu caracter personal.

“Este o întrebare foarte bună (not. Red. – legată de GDPR). Trebuie gândit foarte bine acest proiect, pentru a nu încălca legislația GDPR. Este normal ca Ministerul Educației să aibă acces la toate diplomele eliberat de instituțiile de învățământ preuniversitar și de universități, cât timp a și semnat pentru acestea, și-a asumat răspunderea”, ne-a mai precizat președintele CNR.

"Gravitatea situaţiilor despre care am luat cunoştinţă în ultima perioadă, dezbătute pe larg şi în spaţiul public, reliefează grave deficienţe ale sistemului şi cadrului legal actual cu privire la eliberarea actelor de studii. Este mai mult decât evident că se impun măsuri imediate şi ferme. În calitate de preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, la începutul unui mandat obţinut cu o majoritate covârşitoare, voi propune în cadrul primei reuniuni a plenului CNR susţinerea înfiinţării unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ, începând cu nivelul absolvirii studiilor preuniversitare şi obţinerea diplomei de bacalaureat", a susținut Sorin Cîmpeanu într-un comunicat de presă.

Comentarii