13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialRegistru naţional pentru cadrele didactice universitare

Registru naţional pentru cadrele didactice universitare

Profesorul Adrian Ivan de la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai a lansat o propunere care, dacă va fi pusă în practică, ar putea scimba modul în care sunt evaluate performanţele academice ale cadrelor universitare.

Adrian Ivan, care este şeful Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Istorie Contemporană din cadrul universităţii clujene, doreşte să creeze un Registru Naţional în care să fie incluse toate cadrele didactice universitare, de la profesori până la asistenţi şi preparatori. Acest registru ar oferi, pe de o parte, o imagine clară a resurselor umane de care dispune învăţământul superior românesc şi, pe de altă parte, ar contribui la o evualuare mult mai strictă a performanţelor academice obţinute de fiecare cadru didactic în parte. ”Am în vedere, în primul rând, îmbunătăţirea calităţii învăţământului superior, având în vedere unele probleme care subzistă încă în acest domeniu. Doresc să propun ARACIS publicarea unui registru al tuturor cadrelor didactice din învăţământul superior românesc. Cu ajutorul acestuia, putem să vedem cine corespunde exigenţelor din învăţământul superior românesc şi cum pot fi consolidate punctele forte ale fiecărui cadru didactic în parte.

Eu respect în egală măsură şi universităţile de stat, şi cele private, iar un astfel de registru, care ar oglindi activitatea tuturor cadrelor didactice din universităţile româneşti ar putea fi un instrument corect de evaluare”, a spus Adrian Ivan, care este unul dintre experţii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii din Învăţământul Superior (ARACIS). De asemenea, el crede că un alt pas necesar ar fi armonizarea tuturor programelor universitare cu Registrul Naţional al Calificărilor. ”Un asemenea pas ar duce la o mai bună absorbţie a absolvenţilor facultăţilor pe piaţa muncii. De asemenea, ar contribui la o adaptare mult mai eficientă a formării universitare la cerinţele angajatorilor, astfel că resursele existente ar putea fi folosite cu o eficienţă mult mai mare”, a spus Adrian Ivan.

O a treia propunere formulată de profesorul clujean este aceea ca programele de master profesionale dezvoltate de universităţile româneşti să poată fi sprijinite într-o mult mai mare măsură de practicieni din domeniu, care să contribuie într-o proporţie mult mai mare la formarea studenţilor. ”Este vorba de transferul de competenţe practice din economie către studenţii universităţilor româneşti. Absolut toţi actorii economici au subliniat necesitatea unei mai bune pregătiri practice a tinerilor absolvenţi, iar implicarea unor profesionişti recunoscuţi în diferite domenii ar contribui la o creştere a calităţii acestei pregătiri practice”, a adăugat şeful Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Istorie Contemporană din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Cine este Adrian Ivan

Adrian Ivan a fost, în perioada 2007 – 2013, preşedintele Comisiei de Ştiinţe Sociale, Politice şi ale Comunicării din cadrul ARACIS. El conduce şi unul dintre cele mai dinamice departamente ale Universităţii Babeş-Bolyai, iar în ultima perioadă a dezvoltat o linie de calibru internaţional în domeniul studiilor de securitate. Timp de şapte ani, profesorul Adrian Ivan s-a numărat şi printre cadrele didactice ale prestigioasei Universităţi din Trieste. El este şi absolvent în domeniul Studiilor Europene la Geneva.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă