11.9 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialRegionalizarea incepe oficial in Transilvania

Regionalizarea incepe oficial in Transilvania

» Conducerea Consiliului de Dezvoltare Regionala de Nord-Vest a decis sa initieze un proiect legislativ de regionalizare a Romaniei. Consiliul este dominat de presedintii consiliilor judetene Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud, Bihor, Satu Mare si Maramures.

Initiatorii proiectului vizeaza controlul fondurilor europene pentru dezvoltare regionala. Astfel, presedintii Consiliilor Judetene, membri ai PSD, PDL, UDMR si PNL, si-au dat mana, in ciuda divergentelor politice dintre ei.

Parlamentarii din cele sase judete ar urma sa promoveze proiectul in cadrul procedurii de revizuire a Constitutiei initiata de presedintele Traian Basescu, dupa adoptarea referendumului pentru Parlament unicameral. Responsabil cu redactarea proiectului legislativ prin care regiunile ar urma sa capete identitate administrativa si politica a fost desemnat directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala de Nord-Vest, Claudiu Cosier. "Cred ca putem sa prindem acest moment favorabil, in care legea fundamentala a statului va fi oricum revizuita. De asemenea, cred ca societatea romaneasca a evoluat suficient de mult incat nimeni sa nu se mai teama ca regionalizarea ar insemna separatism", a spus directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala de Nord-Vest. Potrivit directorului Claudiu Cosier, efectul practic al adoptarii regionalizarii ar fi cresterea semnificativa a valorii fondurilor structurale care sunt administrate de regiunile de dezvoltare. In prezent, acestea administreaza circa 18 la suta din cele 19,6 miliarde de euro destinate Romaniei drept fonduri structurale. Dupa adoptarea regionalizarii, procentul fondurilor europene administrat de catre regiuni ar putea creste pana la minimum 40 la suta din total. Astfel, in intervalul 2014-2020, regiunile ar putea administra direct minimum opt miliarde de euro.

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, spune ca "sunt un fan al descentralizarii, atat in privinta administratiei centrale, cat si in privinta fondurilor europene. stim ce sa facem cu banii, nu trebuie sa vina cineva de la Bucuresti sa ne spuna noua cum trebuie sa ii folosim. Pe de alta parte, sunt impotriva crearii unui miniparlament regional". De aceeasi parere este si primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu. "Regionalizarea economica este buna, insa nu cred ca trebuie sa mergem spre federalism", a spus Sorin Apostu. In Regiunea de Nord-Vest, judetele Cluj, Maramures si Bistrita-Nasaud sunt controlate de PDL, Salajul de PSD, Bihorul de PNL si Satu Mare de UDMR.

Expertul Sabin Gherman, fost raportor al grupului parlamentar al Verzilor si partidelor regionaliste din Parlamentul European, se teme ca Romania ar putea sa opteze, practic, pentru un model de regionalizare de tipul Greciei, in care fondurile europene sunt administrate netransparent si dupa criterii politice. "Acest lucru ar duce la baronizarea completa a Romaniei, daca politicienii vor avea la bunul lor plac sume atat de mari", a spus Sabin Gherman. 

Cele mai citite

Adrian Cioroianu, inculpat într-un dosar penal deschis pentru divulgarea de informații confidențiale

Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, a fost anunțat de procurori că este inculpat în dosarul deschis pentru divulgarea de informații confidențiale, potrivit jurnalistei Emilia...

Ajutor de stat nerambursabil pentru un producător de anvelope

Investiția Nokian Tyres în România va crea peste 500 de locuri de muncă, 15% pentru cei cu studii superioare Nokian Tyres va beneficia de un...

Revenire spectaculoasă a lui Real Madrid pe teren propriu cu Borussia Dortmund: 5-2(0-2)

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 5-2, după ce a fost condusă cu 2-0, marţi seara, pe Stadionul...
Ultima oră
Pe aceeași temă