Regele Mihai considera ca monarhia trebuie sa reprezinte 'un exemplu de purtare si de morala', iar menirea Casei Regale este aceea de a tine o linie dreapta, nu de a guverna – relateaza agentia Rompres.
'Am spus-o intotdeauna. Basarabia este pamant romanesc si basarabenii sunt romani. Ar trebui, pe cat se poate, ca acestia sa nu-si uite limba, originea si sa-si pastreze credinta lor in biserica. Pentru ca acum sunt multe tendinte', a spus regele Mihai, care i-a indemnat miercuri pe studentii basarabeni sositi la Palatul Elisabeta sa nu-si uite 'obiceiurile, limba si credinta'.
Fostul suveran s-a intalnit cu un grup de circa 30 de studenti si profesori ai Facultatii de Istorie si Etnopedagogie din cadrul Universitatii Pedagogice de Stat 'Ion Creanga' din Chisinau.
Pe parcursul intalnirii, regele Mihai a satisfacut curiozitatea tinerilor oaspeti, raspunzand, timp de mai bine de o ora, la numeroase intrebari. Acestea au vizat rolul fostului suveran in scurtarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, sentimentele acestuia fata de modul in care a fost primit, in anii '90, de romani, ca si fata de refuzul autoritatilor timpului de a-i permite intoarcerea in tara, greutatile perioadei exilului, rolul monarhiei in istoria Europei si a Romaniei, personalitatea controversata a maresalului Antonescu etc.
'S-au spus si se spun inca atatea lucruri oribile despre monarhie. E foarte greu sa intelegi care a fost rolul monarhiei in Romania incepand cu regele Carol si pana la plecarea noastra', a spus fostul suveran. Regele Mihai si-a exprimat speranta ca 'in timp, aceste situatii se pot indrepta', deoarece in ultimii doi ani a constatat 'o anumita imbunatatire, in sensul ca au inceput sa se stie mai multe lucruri despre monarhie'.
La intalnire au fost prezenti regina Ana si principele Radu de Hohenzollern-Veringen.