O multime de romani de pe ambele maluri ale Prutului, din Basarabia si din Romania, a participat joi la inaugurarea si sfintirea Cimitirului Romanesc de Onoare din sudul Republicii Moldova, langa localitatea Tiganca (in judetul Cahul, la 3 km de Prut), unde si-au pierdut viata mii de soldati si ofiteri ai Armatei Romane, in luptele cu Armata Rosie din iunie-iulie 1941. Conform informatiilor oferite de Alexandru Cantar, corespondent BBC la Chisinau, ceremonia de inaugurare a Cimitirului de la Tiganca a inceput imediat dupa sosirea Regelui Mihai I si a principelui Radu, care au fost intampinati cu insufletire si emotie de locuitorii satelor din imprejurimi si din Chisinau, de veterani ai Armatei Romane si ai razboiului de pe Nistru (din 1992). Aceasta este prima vizita a fostului suveran in actuala Republica Moldova, la aproape 65 de ani de cand, tanar fiind, a participat impreuna cu mama sa Elena si Mihai Antonescu, ministru de Externe, in 1942, la inaugurarea Expozitiei Desrobirii (de sub ocupatia sovietica) si la slujba de tarnosire a Catedralei rezidite a Chisinaului.
Evenimentul, realizat de Oficiul National pentru Cultul Eroilor, a inclus in program trecerea in revista, salutul garzii de onoare si al drapelului de lupta, cu intonarea imnurilor de stat ale Romaniei si Republicii Moldova, urmate de solemnitatea slujbei religioase, oficiata de IPS Petru de Balti, arhiereu al Mitropoliei reactivate a Basarabiei (aflata sub obladuirea Patriarhiei Romane), inaugurarea cimitirului, alocutiuni rostite de oficiali romani din tara si din Basarabia, depuneri de coroane, moment artistic si parastas dedicat eroilor cazuti pe campul de lupta, o agapa crestina pentru invitati si participanti.
Delegatia Romaniei a fost reprezentata de Teodor Atanasiu, ministrul Apararii Nationale, insotit de alte oficialitati. La ceremonia de inaugurare a Cimitirului Romanesc de la Tiganca au participat o serie de deputati moldoveni, in special din partidele de opozitie, intre care Iurie Rosca, vicepresedintele Parlamentului, si Vlad Cubreacov, lide-rul fractiunii parlamentare a Partidului Popular Crestin si Democrat, luptator consecvent pentru recunoasterea oficiala a Mitropoliei Basarabiei, rapit de ortodocsii rusofili, dupa castigarea unui rasunator proces la CEDO impotriva Guvernului moldovean, si apoi eliberat. Din partea executivului Republicii Moldova, a rostit o scurta alocutiune Valeriu Turcanu, ministru adjunct al Culturii: "Inaugurarea Cimitirului Romanesc de Onoare de la Tiganca este o dovada a respectarii de catre Republica Moldova si Romania a prevederilor conventiilor de la Geneva, din 12 august 1949, in vederea pastrarii memoriei militarilor care au cazut in luptele celui de-al doilea razboi mondial”.
Oficiul National pentru Cultul Eroilor
Regele Mihai a fost extrem de emotionat de aceasta intalnire cu pamantul basarabean, dupa 65 de ani de vitregie istorica: "N-am mai calcat pe acest pamant din 1941. Multumesc foarte mult autoritatilor care au facut acest cimitir. Nu este deloc prea devreme ca, in fine, se recunosc anumite lucruri, din trecut – bineinteles -, dar care au cel putin un impact moral oricand in lumea asta. Asa trebuie sa fie. Si sunt foarte multumit si emotionat, in acelasi timp, ca am putut sa vin aici”. La slujba de pomenire a eroilor, oficiata de IPS Petru, mitropolitul Basarabiei, impreuna cu un sobor de preoti, a fost prezent, intre altii, si generalul in retragere Teodor Halic, participant la luptele din vara anului 1941 de la Tiganca: "Noi, veteranii de razboi ai Armatei Romane, si cred ca toti acei care sunt cu sufletul de acest neam, salutam cu recunostinta acest eveniment si organizarea impresionantei festivitati la care participam azi, cu emotie”.
Din pacate, autoritatile comuniste de la Chisinau impartasesc in continuare viziunea sovietica asupra celui de-al doilea razboi mondial, conform careia Romania ar fi ocupat Basarabia in 1941, in timp ce Armata Rosie ar fi eliberat-o de sub ocupatia "imperialismului romanesc”, trei ani mai tarziu. Asa se si explica faptul ca institutia prezidentiala, reprezentata de Vladimir Voronin, lider al Partidului Comunistilor, aflat la guvernare, nu a dat importanta cuvenita acestui eveniment al istoriei comune, romanesti.
Oficiul National pentru Cultul Eroilor si-a propus inca de la infiintarea sa, in 1994, sa reabiliteze cele mai importante locuri de inhumare a eroilor romani, distruse dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial. In acest context, Cimitirul de Onoare de la Tiganca a fost reamenajat ca loc de reculegere in memoria celor peste 71.000 de militari romani cazuti in Campania din Est (iunie 1941-august 1944). In cadrul amplului proiect, au fost reamenajate cele 9 gropi comune, au fost ridicate 142 de cruci si amplasate 11 placi de marmura, iar pe 8 dintre ele au fost scrise numele celor 830 de eroi romani identificati, au fost amenajate caile de acces, s-a ridicat o troita, o poarta monumentala si au fost aprinse candele care vor arde intru vesnica recunostinta si pomenire a celor care s-au sacrificat pentru tara si neam.