Potrivit autoritatilor romane, strainii au fugit din tara lor ca urmare a reprimarilor violente ale manifestarilor populare din luna mai a acestui an de la Andijan, cand cel putin 1.000 de persoane au fost ucise. Ei au ajuns pe teritoriul Kirgistanului si au cerut azil, insa au fost gazduiti doar pentru o perioada foarte scurta de timp.
Inaltul Comisariat ONU a intervenit in favoarea refugiatilor dupa ce Guvernul uzbek i-a acuzat ca sunt teroristi islamisti si a solicitat Kirgistanului sa-i extradeze. Desi au fost solicitate sa-i gazduiasca, atat Ucraina, cat si Republica Moldova au refuzat sa-i primeasca pe straini. Singura tara care a raspuns pozitiv solicitarilor Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati a fost Romania, insa intre timp si alte tari precum SUA, Canada si Olanda au anuntat ca i-ar putea primi.
Autoritatile romane au declarat ca primirea refugiatilor a fost o decizie politica determinata de situatia umanitara extrem de grava din Uzbekistan. Comisarul-sef Pavel Grigore a afirmat ca s-a acceptat ca refugiatii sa fie in final primiti in tara noastra, urmand sa fie cazati pentru sase luni la Timisoara. Costurile transportului si ale cazarii refugiatilor vor fi suportate de Inaltul Comisariat ONU. Cum insa capacitatea Centrului pentru refugiati din orasul de pe Bega este de numai 250 de locuri, o parte dintre straini vor fi gazduiti inclusiv in orasul-statiune Buzias. Uzbecii vor locui in judetul Timis in regim deschis si vor beneficia de bani, hrana si cazare. Cladirea Centrului de refugiati din capitala Banatului a fost amenajata si inaugurata in prezenta inaltului comisar european Jonathan Scheele in urma cu un an, costurile ridicandu-se la un milion de euro, din care o buna parte a fost suportata de UE. Unitatea dispune de un cabinet medical, dormitoare, sala de sport si spatiu de joaca pentru copii.