16 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialReferendumul pentru Tinutul Secuiesc - ultimul circ inaintea integrarii

Referendumul pentru Tinutul Secuiesc – ultimul circ inaintea integrarii

Au mai ramas doar cateva zile pana la referendumul anuntat de sefii organizatiilor dizidente maghiare pentru autonomia Tinutului Secuiesc. UDMR este prinsa intre ciocan si nicovala. Pe de o parte radicalii maghiari, pe de alta parte presiunea electorala.
De la anuntarea dorintei de infiintare a Partidului Civic Maghiar, conducerea UDMR este constant preocupata de atingerea pragului electoral. Si asta, nu pentru ca Partidul Civic Maghiar ar putea sa ameninte in vreun fel suprematia UDMR in interiorul comunitatii maghiare, ci pentru ca permanentele critici la adresa conducerii Uniunii Democrate Maghiare ar demobiliza electoratul acesteia si vo-turile, cat de putine rupte de noul partid, ar arunca organizatia lui Mako Bela sub pragul electoral.
Astfel, exista posibilitatea ca la viitoarele alegeri, intrarea UDMR sau ramanerea in afara Parlamentului sa depinda de cateva mii de voturi. Daca, insa, UDMR va intra din nou in Parlament, lucrurile nu se vor schimba prea mult, iar vicepremierul Marko Bela se va pregati sa se „sacrifice” pentru un nou mandat de presedinte al Uniunii.
In cazul, insa, in care Uniunea Democrata Maghiara va ramane pe dinafara, conducerea acesteia va fi nevoita sa faca fata nemultumirilor catorva zeci de politicieni, care nu vor mai avea imunitate parlamentara, nici salarii generoase si nici influenta atat de utila in afaceri.
Frustrati din cauza lipsei de secretare, soferi si masini cu girofar, actualii parlamentari, secretari de stat ori diversi consilieri ar putea sa porneasca rascoala in interiorul UDMR. Un esec politic al actualei conduceri a Uniunii ar accentua disputele dintre diferitele tabere, precum si tendintele centrifuge ale unor personalitati din interiorul uniunii.
Pe de alta parte, nici liderii formatiunilor radicale nu pot sta prea linistiti. In ultimii ani, protestele lor i-au incomodat pe sefii UDMR cam tot atat cat ii incomodeaza pe pescarii aflati pe marginea unui lac oracaitul de seara al broastelor. Tocmai de aceea ei cauta, cu doar cateva saptamani inainte de integrarea in Uniunea Europeana, sa puna in scena un spectacol de circ, care sa legitimeze apoi pretentiile lor.
Succesul referendumului secuiesc din 4 noiembrie ar fi un astfel de gest. Aceasta actiune trebuie pusa in aplicare acum, pentru ca dupa integrarea europeana pretentiile liderilor secuilor ar aparea in intregul lor ridicol. Comisarii europeni s-ar strica de ras atunci cand radicalii maghiari ar denunta drept colonizare stabilirea romanilor in Harghita si Covasna. Nu de alta, dar Comisia Europeana incurajeaza tocmai mobilitatea populationala si libera circulatie a persoanelor, nu tentativele de a inconjura enclavele etnice cu garduri de sarma ghimpata.

Cele mai citite

5 sfaturi pentru alegerea balsamului de rufe care îți va oferi un parfum persistent și haine moi

Alegerea unui balsam de rufe de calitate este esențială pentru a obține haine moi, confortabile și cu un parfum de durată. De la ingredientele...

Româncă ucisă de un conațional lângă o gară din Italia

O româncă de 56 de ani, Camelia Ion, a fost ucisă de un conațional în apropierea unei gări din Civitavecchia, provincia Roma, Italia. Femeia,...

Alexandru Musi, eroul derby-ului! „Cea mai mare bucurie din carieră”

FCSB a câștigat cu 2-0 derby-ul împotriva lui Dinamo, cu goluri marcate de Bîrligea și Alexandru Musi, tânărul care și-a exprimat satisfacția pentru cea...
Ultima oră
Pe aceeași temă