» Autoritatile locale au anuntat ieri ca nu au bani suficienti pentru a sustine programul de reabilitare termica si anvelopare a blocurilor.
» Pentru a decide cum se vor cheltui banii ramasi dupa cheltuielile deja angajate, se va face un sondaj in randul populatiei.
Votarea bugetului municipiului Constanta, care ar fi trebuit sa aiba loc in sedinta Consiliului Local de astazi, a fost amanata pentru ca reprezentantii primariei nu stiu pe ce sa cheltuiasca banii. Primarul municipiului a declarat ca, dupa ce se scad cheltuielile cu programele de investitii incepute deja, mai raman aproximativ 1,5 milioane euro. Printre cheltuielile deja antamate se numara constructia locuintelor ieftine, acordarea de pachete batranilor si asfaltarea strazilor. "Am hotarat sa comandam un studiu prin care sa aflam daca populatia vrea ca acesti bani care au mai ramas sa fie acordati in totalitate programului de reabilitare termica a blocurilor", a precizat Radu Mazare. Edilul spune ca in acest fel nu se va mai realiza nici o investitie noua.
Directorii din primarie au propus astfel de lucrari in valoare de 1.070 de miliarde de lei vechi (circa 23 milioane euro), care se refera, printre altele, la reabilitarea si constructia de parcuri, la infiintarea politiei de rond, la reabilitarea actualului camin de batrani si la constructia unuia nou, la modernizarea locurilor de joaca, dar si la constructia unui teleski. si constructia parcarilor ar fi pusa sub semnul intrebarii daca se va opta pentru programul de reabilitare al blocurilor. In acest program sunt deja inscrise 53 de blocuri, pentru care ar trebui sa se cheltuiasca in total patru milioane de euro. In total, in Constanta sunt 1.800 de blocuri, reabilitarea lor in totalitate costand circa 120 milioane de euro. Aceasta suma reprezinta aproximativ intregul buget al primariei pe un an (675 milioane lei noi, mai exact).
Din acesti bani se platesc inclusiv profesorii si cei care au grija de persoanele cu handicap. Mazare a precizat ca Primaria va cofinanta in continuare evenimentele care au loc in Mamaia (Aero Grand Prix, campionatul barcilor de viteza Class One), dar sumele vor fi mai mici cu circa 20% fata de anul trecut. "Daca nu facem astfel de evenimente, nu vom mai avea turisti, iar bugetul de anul viitor va fi la jumatate din cat este acum", a punctat edilul. Acesta a precizat ca este posibil ca unele investitii, cum este teleskiul, sa fie realizate in parteneriat public-privat. Consultarea populatiei in legatura cu destinatia banilor va avea loc in perioada urmatoare, pentru ca bugetul sa poata fi aprobat pana pe 13 aprilie, cum cere legea.
"Situatia nu este foarte grava. Este o situatie care necesita foarte mare atentie, ca sa nu fie scapata din mana. Criza economica mondiala nu ne-a adus inca in situatia de a avea un buget de criza", a precizat primarul Constantei.