2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialREFERAT DIICOT RETEAUA BUTOANE - MAGUREANU. Cum a girat un director ANAF...

REFERAT DIICOT RETEAUA BUTOANE – MAGUREANU. Cum a girat un director ANAF rambusări ilegale de TVA şi cum a blocat controale la firmele grupării

Nicuşor Drăgan, director adjunct în cadrul ANAF, a fost unul din principalii protectorii ai mega reţelei oameni de afaceri şi interlopi care prejudiciat bugetul de stat cu peste 40 de milioane de euro anual, arată procurorii DIICOT în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a zeci de membrii ai grupării de crimă organizată destructurată la începutul acestei săptămâni.

UPDATE REŢEAUA BUTOANE-MĂGUREANU. Doi şefi ANAF, arestaţi preventiv

Potrivit datelor din referat Drăgan este cel care asigura protecţie firmelor Lemarco şi Ductil Rom.

Potrivit procurorilor DIICOT, în cursul anului 2011 autorităţile Ungaria au solicitat sprijinul ANAF pentru lămurirea unor activităţi derulate de firma Lemarco pe teritoritiul acestei ţări. Cel responsabil de colaborarea cu autorităţile maghiare pe acest caz era Nicuşor Drăgan iar acesta a tergiversat controlul care trebuia să-l facă la Lemarco, arată procurorii în referat.

„În loc de aceasta, se constată faptul că la data la care trebuia formulat răspuns către Administraţia fiscală din Ungaria respectiv 11.10.2011, Directorul General Adjunct – inculpatul Drăgan Nicuşor abia a emis Ordinul de serviciu pentru demararea verificărilor la SC Lemarco SA”, arată procurorii DIICOT.

De asemenea, potrivit procurorilor, „au rezultat date că, în intervalul martie – aprilie 2012 inculpatul Drăgan Nicuşor i-a pus la dispoziţie inculpatului Constantin Tudor, în copie, majoritatea solicitărilor de control pe care DGAMC le recepţionează cu privire la grupul de firme Lemarco (exemplu – cererea transmisă de AFP Sector 4 pentru realizarea unor verificări asupra livrărilor realizate de SC Lemarco către Ductil Rom SA Bucureşti)”.

Procurorii mai arată că din cercetările efectuate în cauză a rezultat că grupul de firme Lemarco este principalul beneficiar al rambursărilor de TVA rezultate în urma derulării de către gruparea infracţională a circuitelor financiare frauduloase.

Astfel, numai în perioada 2010 – 2012 SC Lemarco a solicitat şi beneficiat de rambursarea TVA din operaţiuni frauduloase în cuantum de 59.802.290 lei.

Control blocat până când o firmă a fost cedată unui tunisian dispărut

De asemenea, procurorii arată în referatul cu propunere de arestare preventivă acelaşi Nicuşor Drăgan a amânat până în ianuarie 2012 aprobarea transmiterii către subordonaţii săi a solicitării de control încrucişat către AFP sector 4 cu privire la firma Ductil Rom SA în condiţiile în care verificările la nivelul grupului Lemarco au fost iniţiate în octombrie 2011.

„Există indicii că, la intervenţia celui în cauză verificările respective au fost iniţiate la sfârşitul lunii martie 2012 după ce Ductil Rom SA Bucureşti a fost cesionată în data de 14 martie 2012 de inculpatul Stuparu Sorin către numitul Saadouni Rami – cetăţean tunisian, persoană ce nu poate fi identificată de inspectorii fiscali pentru a prezenta documentele societăţii şi care a schimbat denumirea firmei în SC DASOTRIM NOVA SRL”, precizează procurorii în referatul amintit.

Cu ce se ocupa şi unde opera reţeaua

Potrivit informaţiilor din referatul DIICOT, gruparea de crimă organizată destructurată şi din care făceau parte interlopul Butoane, senatorul Cezar Măgureanu, ginerele senatorului – Sorin Găzdac, dar şi câţiva zeci de afacerişti români şi bulgari „este implicată în activităţi de comerţ evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, făină, orez, ulei de floarea soarelui), precum şi materiale de construcţii şi cherestea, derulate atât la nivelul municipiului Bucureşti, al judeţelor Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa, Vâlcea cât şi în state comunitare precum Bulgaria, Grecia, Ungaria, Cehia, Polonia, Franţa, Belgia, Spania, Slovenia şi Cipru”.

Totodată, spun procurorii, acest tip de activitate evazionistă afectează foarte grav mediul concurenţial pe piaţa producătorilor agricoli şi a celor din industria agro-alimentară naţională, puşi în situaţia de a concura cu produse la preţuri sub cele din producţia internă, rezultat al unor manopere financiare fraduloase. 

„Această activitate presupune tranzacţionarea de mărfuri în cadrul unor circuite financiare complexe, constituite printr-un număr impresionant de societăţi comerciale străine, controlate direct sau indirect de membrii grupării infracţionale, ce includ tranzitarea frontierei de stat, vizând în final sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale prin continuitatea şi amploarea activităţilor derulate generând un prejudiciu bugetului de stat estimat la peste 40 de milioane de euro anual„, susţin procurorii DIICOT în referatul cu propunere de arestare preventivă.

 

 

 

 

Cele mai citite

Virusul care ar putea duce la apariția Alzheimer

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Arizona sugerează că o infecție intestinală cronică cauzată de citomegalovirusul uman (HCMV), un virus...

FCSB poate da lovitura în această iarnă! Lecce pregătește o ofertă pentru Târnovanu

Presa italiană anunță că Lecce, echipa de pe locul 17 din Serie A, intenționează să facă o ofertă de 5 milioane de euro pentru...

Avertismentul expertului fiscal, Gabriel Biriș: Datoria publică în creștere, posibile majorări de TVA

Biriș a explicat că datoria publică a crescut rapid, ajungând deja la peste 50% din PIB și se îndreaptă către 60% Gabriel Biriș, avocat specializat...
Ultima oră
Pe aceeași temă