In dimineata de 14 iunie „Romania libera” a cazut sub ocupatia bandelor de mineri, dirijati de Ion Iliescu si condusi de inginerul Nicolae Camarasescu. Cu rangi si topoare, turbulentii au dictat reprezentantilor tipografilor interzicerea aparitiei ziarului nostru. Au fost colegi ai nostri care au fost batuti si maltratati. Unii chiar au primit acasa vizita minerilor, insotiti de militieni. Ziarul a aparut cu intarziere de cinci zile, pe 19 iunie, cand a fost solicitata protectia militara. A fost sesizat Parchetul General pentru „sanctionarea autorilor morali si a faptasilor acestor acte samavolnice”. Prezentam in continuare fragmente din ceea ce a scris ziarul nostru, care reprezinta documente pentru reconstituirea acelor vremuri tulburi.
Revedere
„Nu credeam ca se va intampla vreodata… Nu stim, dragi cititori, daca si cat v-a lipsit ziarul nostru in aceste ultime zile. Stim sigur ca pentru noi aceasta absenta de la intalnirea cu dumneavoastra a fost aproape ca o moarte. Niciodata, daca ar fi depins de noi, o asemenea intrerupere n-ar fi fost cu putinta. Cosmarul, deoarece cosmar a fost, a luat sfarsit. Sa speram pentru totdeauna. Sa speram ca niciodata conflictul de orice natura nu se va mai rezolva prin interzicera unor opinii, oricat de incomode vor parea ele unora. Acum ca ne-am regasit, vrem sa multumim tuturor cetatenilor care s-au interesat de soarta ziarului, tuturor care i-au dorit reaparitia, tuturor celor din tara si de peste hotare care ne-au dat un semn ca ziarul nostru inseamna ceva in vietile lor. Va asiguram ca dincolo de lipsa de cinci zile care ne-a separat in chip nedorit, vom continua sa credem in libertate.
Ziarul „Romania libera”,
19 iunie
De ce nu am aparut
„In dimineata zilei de 14 iunie, redactiile ziarelor Dreptatea, Expres, 22, Baricada, Romania libera au fost atacate, ocupate, devastate pe rand. In jurul orei 8,30, in redactia ziarului nostru a patruns un grup de persoane care pareau, sau poate chiar erau, tipografi, majoritatea femei. In cursul diminetii, trei valuri masive de mineri, inarmati cu rangi si topoare, au ocupat redactia si au convocat conducerea Combinatului poligrafic Presa libera (Doamne, cat e de libera!) si pe reprezentantii tipografilor impunand interzicerea aparitiei Romaniei libere sub amenintarea ca se vor intoarce daca nu li se da satisfactie. Liderul minerilor, inginerul Nicolae Camarasescu, a facut afirmatia ca interdictia pronuntata de mineri ramane valabila si in cazul in care Guvernul este de alta parere. Pe fondul acestor evenimente, directorul general al Radioteleviziunii Emanoil Valeriu a considerat inoportun sa dea pe post protestul Comitetului director al ziarului Romania libera. Pana catre orele serii erau identificati de catre mineri M.H. si Simion Buia, doi corectori ai ziarului nostru, ultimul batut in chip animalic de mineri. Acasa la fotograful nostru Mihai Popescu Stoenesti, opt mineri insotiti de reprezentanti ai politiei au facut un control de rutina. Informam pe aceasta cale pe domnul inginer Nicolae Camarasescu ca in afara de prejudiciile morale grave aduse redactiei, pagubele financiare pe care le-a provocat prin neaparitie sa ridica la peste 2 milioane de lei (n.r., reprezentand cateva miliarde de lei) . Cerem Guvernului Romaniei protectie militara, conform legii in vigoare, asa cum se asigura celorlalte redactii, iar Procuraturii Generale sanctionarea autorilor morali si faptasilor acestor acte samavolnice.”
Ziarul „Romania libera”,
19 iunie 1990
Declaratia Departamentului de Stat din 15 iunie 1990
„Actiunile autorizate de presedintele Iliescu si guvernul sau din ultimele cateva zile au lovit in inima democratiei romane. Atacuri organizate impotriva sediilor partidelor din opozitie si a ziarelor independente si atacurile impotriva personalitatilor politice care urmareau teluri democratice prin mijloace pasnice de catre muncitorii chemati in Bucuresti de presedintele Iliescu, personal, ameninta sa readuca regimul autoritar in Romania.
Facem apel la presedintele Iliescu si guvernul sau sa inceteze orice actiune impotriva procesului incipient de democratizare a Romaniei. In mod special, el trebuie sa recheme de pe strazi pe toti muncitorii autoorganizati in grupari violente si sa ia in mod public angajamentul ca acestia nu vor mai fi incurajati sa se reintoarca in Bucuresti.
El va trebui sa garanteze public siguranta tuturor partidelor politice si celor care-si exercita dreptul legitim la expresie si disidenta si va trebui sa redeschida toate ziarele si publicatiile independente ale caror sedii au fost atacate in cursul zilei de ieri.”
Ziarul „Romania libera”, 19 iunie 1990