Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a primit aprobarea pentru acreditare din partea Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), în urma Adunării Generale a acestui for, care a avut loc la Berlin. „Comunitatea internaţională a producătorilor de film, reprezentată de FIAPF, a decis, în unanimitate de voturi, să recunoască Festivalul Internaţional de Film Transilvania drept un festival competitiv specializat în filme apaţinând regizorilor debutanţi sau aflaţi la al doilea film de lung metraj din carieră”, arată comunicatul transmis de biroul de presă al TIFF.
FIAPF i-a dat TIFF-ului o carte de identitate
Acreditarea festivalului de către FIAPF, de la ediţia din anul acesta, vine ca o recunoaştere a ceea ce s-a realizat până acum şi a nivelului pe care l-a atins festivalul, care în mai 2011 organizează la a X-a ediţie. Votul acordat de FIAPF este, practic, ca un fel de buletin. Până la „majorat”, adică până la 20 de ani, echipa TIFF urmează să-l dezvolte atât de mult, încât să poate fi luat în calcul pentru intrarea în ligă festivalurilor de categoria A, din care fac parte doar 13 festivaluri, precum Cannes, Berlin, Veneţia, Locarno, Moscova sau Kalovy Vary.
„Ne bucurăm şi suntem mândri că am putut îndeplini criteriile stricte ale FIAPF chiar înainte de cea de-a zecea ediţie a festivalului şi că am devenit unul dintre cele mai <<tinere>> festivaluri din clubul select al celor 40. Pe de altă parte, cred că acesta e un moment important şi pentru Cluj, un oraş care intră, astfel, pe lista locurilor de referinţă pentru industria mondială de film şi, după părerea mea, primeşte un argument solid în plus în sprijinul candidaturii la statutul de Capitala Europeană a Culturii în 2020”, a declarat Tudor Giurgiu, preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Regulile impuse de FIAPF pentru festivalurile internaţionale de film acreditate se referă în primul rând la angajamente ferme din partea festivalurilor pentru aplicarea celor mai înalte standarde în ceea ce priveşte difuzarea filmelor programate. Printre acestea se numără nevoia de promovare a filmelor din program pentru reprezentanţii industriei de film prezenţi (potenţiali distribuitori, agenţi de vânzări), calitatea organizării evenimentului, precum şi existenţa unui sistem bine pus la punct împotriva pirateriei.
„Ţinând cont de creşterea constantă a numărului de festivaluri în întreaga lume, acreditarea FIAPF statuează reguli clare atât pentru festivaluri, cât pentru cei care acordă licenţele. Acreditarea FIAPF funcţionează drept o etichetă a calităţii festivalului şi contribuie la dezvoltarea acestuia, garantându-i o promovare eficientă printre profesioniştii din întreaga lume. Într-un mediu aflat într-o continua competiţie, festivalurile trebuie să se adapteze la noi reguli; fiecare festival aflat într-o fază de dezvoltare şi expansiune are tot interesul să fie acreditat de către FIAPF”, a explicat şi Benoit Ginisty, directorul general FIAPF.