În judeţul Constanţa, 14,4 la sută din naşteri au fost premature în anul 2010, în condiţiile în care media pe ţară este de 9%.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) sunt îngrijoraţi de numărul mare de naşteri premature înregistrate în judeţul Constanţa. Ei spun că factorii de risc pentru naşterea prematură sunt legaţi în mod special de fumat, boli cronice, asociate cu hipertensiune arterială, dar şi diabet zaharat, afecţiuni renale sau cardiace. Pe lângă acestea, constănţencele care au adus pe lume copii înainte de termen au suferit de boli tiroidiene, infecţii urinare, boli inflamatorii intestinale, lupus, sau au avut vârsta sub 18 sau peste 40 de ani. La acestea s-au adăugat consumul de alcool şi droguri. În ceea ce priveşte decesele în rândul bebeluşilor, în anul 2010 au fost înregistrate 91, dintre care 58 în mediul urban şi 33 în cel rural. Principalele cauze au fost afecţiunile perinatale (35 de cazuri), afecţiuni ale aparatului respirator (39 de cazuri), ale aparatului digestiv (un caz), malformaţii congenitale (10 cazuri) etc. Din totalul deceselor înregistrate anul trecut, 66 au survenit la spital, iar 22 la domiciliu.
Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană a stabilit un plan de măsuri pentru a evalua cauzele creşterii indicelui de prematuritate. Astfel, până luna viitoare va fi făcută analiza deceselor nou-născuţilor. De asemenea, va fi făcută analiza foilor de observaţie pentru toate cuplurile mamă-copil din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în scopul stabilirii factorilor de risc care au dus la apariţia prematurităţii. „În plus, vom realiza materiale informative pentru femeile gravide referitoare la măsurile de prevenire a prematurităţii şi importanţa controalelor medicale pe timpul sarcinii”, a precizat şeful DSPJ, dr. Constantin Dina.