2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialRECORD: Airbus a încheiat o înţelegere pentru 250 de avioane

RECORD: Airbus a încheiat o înţelegere pentru 250 de avioane

Operatorul aerian IndiGo din India a semnat un acord preliminar cu producătorul de aivioane Airbus pentru livrarea a 250 de aparate de zbor cu o singură punte A320neo. Din cunt de vedere al numărului avioanelor comandate, aceasta este cea mai mare comandă înregistrată vreodată de compania europeană.

Deşi Airbus nu a făcut publică valoarea tranzacţiei, suma pe care compania low cost din India ar urma să o plătească se ridică la 25,7 miliarde de dolari, scrie Mediafax, care citează agenția Bloomberg.

Preţul de catalog al unui avion A320neo este de 102,8 milioane de dolari, însă de obicei constructorii oferă reduceri pentru astfel de comenzi.

"Această nouă comandă reconfirmă angajamentul IndiGo pentru susţinerea dezvoltării pe termen lung a transportului aerian la preţuri mici în India şi în străinătate", a declarat Aditya Ghosh, preşedintele IndiGo.
Modelul A320neo este dotat cu un motor eficient în privinţa consumului de carburanţi, care permite economii de costuri de 15%, ceea ce a generat o cerere importantă din partea companiilor aeriene. De exemplu, la începutul lunii octombrie Airbus a încheiat o înţelegere cu China pentru 70 de aparate A320.

În total, Airbus a obţinut comenzi pentru aproximativ 11.000 de avioane din familia A320 până în prezent.
Acţiunile Airbus au avansat cu 1,7% pe bursa din Paris, în urma anunţului.

În 2011, grupul european a primit cea mai mare comandă din istoria aeronauticii comerciale de la acea vreme, tot de la IndiGo Airlines, în valoare de 15 miliarde de dolari, vizând livrarea a 180 de avioane.

IndiGo este cel mai mare operator din India după cota de piaţă şi este controlat de grupul InterGlobe Enterprises, cu activităţi în domeniile hotelier, IT şi aeronautic, mai scrie sursa citată.

India va avea nevoie de aproximativ 1.300 de avioane comerciale noi în următorii 20 de ani, potrivit estimărilor Airbus. De altfel, creşterea economică din Asia a determinat un avans important al comenzilor primite cei mai mari constructori de avioane, Airbus şi Boeing, grupul european anticipând că piaţa din China o va devansa pe cea americană până în 2032.

Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

Rusia, printre liderii globali în producția criptomonedelor. Metoda de a evita sancțiunile occidentale

Într-un context economic marcat de sancțiunile occidentale, Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede pentru plăți internaționale. Modificările legislative recente au facilitat adoptarea...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă