» O sumedenie de parlamentari sunt aruncati in comisii de specialitate cu care nu au nici o legatura. Ei nu au studiile si nici macar experienta profesionala in domeniile in care se presupune ca ar trebui sa supravegheze legi.
» Un meteorolog din UDMR se ocupa cu Apararea, liberalul Ioan Ghise da avize juridice, desi a abandonat Dreptul de doua ori. Cea mai raspandita specie de parlamentar specializat este insa inginerul. Ajunsi in politica, inginerii devin brusc policalificati si nu se dau in laturi de la nici un domeniu.
Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor si din Senat sunt populate de multe ori cu parlamentari care dau sens zicalei ca la fotbal si la politica se pricepe tot romanul. Unii parlamentari longevivi au ajuns nedezlipiti de domenii in care ar putea fi considerati pe buna dreptate ignoranti. La Senat, Comisia juridica are doar doi membri care nu au nici in clin, nici in maneca cu dreptul: liberalii Ioan Ghise, profesor de matematica si fost primar al Brasovului, si Marian Bigiu, economist-contabil. "Am o importanta experienta in administratia locala, unde m-am familiarizat cu actele juridice. M-am inscris la Facultatea de Drept de vreo doua ori, dar nu mi-am dat examenele. Viata m-a plasat in alta parte", ne-a spus Ioan Ghise. Intrebat de ce a ales tocmai aceasta comisie, Ghise ne-a explicat ca PNL are doar doi juristi in Senat: Teodor Melescanu si Mario Oprea. Ambii au ales Comisia de aparare. De fapt, Mario Oprea a facut Dreptul la "Spiru Haret" om in toata firea fiind, insa la baza este inginer familiarizat cu electrozii siderurgici si cu transformatoarele, potrivit propriei biografii. La Comisia juridica a deputatilor, singurul ratacit a ramas inginerul electronist Eugen Nicolicea.
Un alt longeviv este democrat-liberalul Costica Canacheu, seful Comisiei de aparare din Camera Deputatilor. Fara studii superioare, fara vreo activitate in acest domeniu, "tehnicianul electroenergetic" activeaza in Comisia de aparare de trei legislaturi si are o explicatie romantata pentru acest fapt. Canacheu este motivat de amintirea ca, in 1990, cand a ajuns parlamentar prima data, in comisie erau numai fosti militari. "Acei oameni se simteau reprezentanti ai Armatei, nu ai cetatenilor. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Eu, un civil, apar interesele societatii." In legatura cu lipsa studiilor de specialitate, deputatul PDL nu-si face probleme: "As fi putut sa am si eu patru-cinci diplome de pe la diverse cursuri si colegii, asa cum e moda acum. Prin cateva lecturi si intrebari puse unor oameni cu expertiza te poti insa lamuri asupra unei probleme". In Comisia de aparare condusa de Canacheu se mai afla liberalul Mihaita Calimente, fost profesor de sport, iar PSD ne apara cu Gheorghe Ana, pornit la drum in viata ca inginer la Fabrica de Geamuri din Scaieni, cu sociologul Georgian Pop si cu profesorul de engleza Angel Talvar. Palfi Zoltan, de la UDMR, poate ajuta la prognozarea vremii, fiind de profesie meteorolog.
Dintre parlamentarii care au ajuns sa ia decizii legislative in domenii care le sunt total straine, daca e sa te iei dupa biografiile lor oficiale, inginerii par sa fi cotropit Parlamentul, alaturi de fostii oameni de afaceri sau de managerii de firme. Fata de legislatura 2004-2008, situatia s-a imbunatatit vizibil, in special in Comisiile juridice si de agricultura, in care aproape toti sunt specializati.
Comisiile de politica externa au atras dintotdeauna parlamentarii-vedeta, fie ei sefi de partide, fie fosti ministri, chiar daca nu sunt specialisti: profesorul muzeograf Crin Antonescu si poetul profesor de maghiara si franceza Marko Bela la Senat; inginerul specializat in mediu Attila Korodi si inginerul liberal Mihai Voicu, la Deputati. Cuplul Mitrea, de la PSD, a ajuns probabil pasionat de relatii internationale: dupa ce Manuela Mitrea, notar si inginer de profesie, a condus comisia din Camera timp de doua legislaturi, senatorul Miron Mitrea, inginer si fost lider sindical, face si el parte acum din comisia omoloaga a Senatului. Deputati pasionati de relatii internationale mai sunt si arhitectul Bogdan Niculescu Duvaz (PSD) si creatoarea de moda Oana Niculescu Mizil (PSD).
La Senat, PSD a trimis sa aiba grija de buget si de finante pe doi ingineri de masini-unelte, Marius Bota si Radu Mardare, PDL pe inginerii Dorin Paran (constructii hidrotehnice), Alexandru Mocanu si Ovidiu Marian (drumuri si poduri), iar PNL pe Marius Nicoara, inginer "mecano-energetic". In Camera Deputatilor, de acest domeniu se ocupa, alaturi de cei specializati, Mircea Draghici (PSD, specialist in automobile si campion de raliu), fostii sportivi Eduard Martin (PSD) si Adrian Merka (minoritati) si fostul sef de pompieri Petru Lakatos (UDMR). Ii ajuta trei ingineri si un om "cunoscut pentru talentul sau de a compune" aforisme, dupa cum se recomanda Petru Calian, de la PDL, partid care a mai aruncat in joc si un fost vames cu studii de drept, Gheorghe Ciobanu.
Soarta legilor care influenteaza economia sta pe gheata subtire in Senat, unde vicepresedintele Comisiei economice este inginerul mecanic Dorel Borza (PDL), ajutat de colegii de partid Mihai Nita, inginer de pistoane auto, si Petru Basa, inginer mecanic. Cu el mai lucreaza serban Mihailescu (PSD, inginer de echipamente hidraulice sub presiune), dar si medicul liberal Liviu Pasca. La deputati, economia este pazita de o pleiada de ingineri de la toate partidele. Sar in ochi de la PDL Viorel Carare, inginer mecanic si fost director de service auto, dar si specialistii in textile si management Mihaela Stoica si Adrian Popescu, de la PDL. UDMR il are pe Pal Arpad, subinginer turnator.
Alte alaturari nefiresti din Parlament o gasesc sefa la Comisia de sanatate pe economista Rodica Nassar (PSD), in timp ce medicul Cristian Radulescu (PDL) si veterinarul Vasile Nedelcu (PNL) conduc Comisia de munca din Senat. scolita intr-o multime de locuri, dar la baza economista, deputata Raluca Turcan (PDL) conduce Cultura, iar statisticianul cu veleitati de negociator al PSD, Viorel Hrebenciuc, conduce Afacerile Europene.