Studii realizate în trecut au arătat că suplimentele de vitamina B pot acţiona pozitiv asupra declinului cognitiv (memorie, gândire, atenţie), îndeosebi la persoanele care prezintă un deficit uşor în această privinţă. O cercetare efectuată recent s-a desfăşurat în condiţiile unei alterări moderate a facultăţilor, cu un risc de evoluţie spre tulburări mult mai grave, relatează passionsante.be.
Echipa internaţională care a realizat studiul a pus în evidenţă că omega-3 joacă un rol-cheie în acest caz. La început participanţii, care aveau toţi un deficit cognitiv uşor, au fost supuşi unei serii de teste pentru evaluarea precisă a facultăţilor lor. Li s-a luat şi câte o probă de sânge pentru a determina concentraţiile de omega-3. Timp de doi ani, unii au primit un supliment de vitamina B (acid folic, vitaminele B6 şi B12), iar ceilalţi, un placebo (substanţă inactivă). La sfârşitul perioadei de studiu au fost realizate noi teste.
Rezultatul a fost că vitamina B s-a dovedit benefică pentru facultăţile cognitive, al căror declin îl încetineşte. Acest lucru nu a fost cu adevărat semnificativ la persoanele cu un nivel satisfăcător de omega-3 şi cu atât mai mult când acesta este ridicat. Când concentraţiile sunt scăzute, efectul este minim şi chiar inexistent. Altfel spus, arată specialiştii, numai vitamina B nu ajunge: acizii graşi omega-3 sunt necesari pentru întărirea acţiunii, aceştia găsindu-se îndeosebi în peştele gras (sardine, heringi, ton, somon, scrumbii).
Cercetătorii urmează să verifice în continuare dacă această combinaţie de omega-3 şi vitamina B protejează (şi în ce măsură) împotriva evoluţiei deficitului cognitiv uşor spre forme de demenţă, printre care boala Alzheimer.