17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRecoltarea de celule stem, la moda printre constantence

Recoltarea de celule stem, la moda printre constantence

» Multe familii fac eforturi financiare pentru a da copiilor lor speranta la o viata lipsita de probleme de sanatate.

» In Constanta nu exista o banca de celule stem din cordonul ombilical, iar femeile doritoare apeleaza la firme din tara.

Intr-un numar din ce in ce mai mare, constantencele au inceput de ceva vreme sa apeleze la bancile de celule stem din cordon ombilical. Dorinta de a da bebelusului sansa la o viata lipsita de probleme de sanatate indeamna tot mai multe familii sa faca economii pentru a recolta celule stem din cordonul ombilical al bebelusului. "Eu am nascut in urma cu trei luni si am facut acest efort financiar pentru ca doresc tot binele copilului meu. Este o metoda foarte buna si ma bucur ca se poate face si la noi in tara", a precizat Andreea, o tanara mamica, care a depozitat celulele la o banca din Bucuresti, pentru ca in Constanta nu exista in prezent astfel de banci. A platit 1.500 de euro si acum poate sta linistita, stiind ca la cea mai mica problema de sanatate a copilului are aceste celule care o vor ajuta. Celulele stem sunt in prezent folosite pentru circa 70 de boli.
Este remarcabil insa potentialul acestora in viitor. Studii clinice se desfasoara in prezent pentru posibile terapii, nu numai pentru tratamnetul diverselor tipuri de leucemii, spre exemplu, ci si numeroase anomalii ale sistemului imunitar, afectiuni cronice, traume mecanice, arsuri. Toate celulele stem ale bebelusului se depoziteaza, in principal, pentru nevoile bebelusului, dar si in folosul familei. Celulele pot fi folosite in cazul rudelor de gradul intai, in primul rand parinti – unde probabilitatea de compatibilitate este de 50% si la frati/surori – probabilitatea de compatibilitate fiind de 25%.

O alta mamica ne-a declarat ca a apelat la o banca de celule stem din Bucuresti si este multumita ca timp de 20 de ani nu va avea probleme. "Am incheiat un contract pe o perioada de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire. Este foarte important, pentru ca se pot trata multe boli", a precizat femeia. In cazul in care timp de 20 de ani, atat cat este perioada contractului, parintii nu au avut nevoie de celulele stem, banca le va pastra in continuare sau le va distruge, cu acordul tanarului – bebelus in urma cu 20 de ani, deoarece este major si poate lua hotarari in nume propriu.

Specialistul
» Discounturi pentru cazuri speciale
Dr. Andreia Valter, director general al unei banci de celule stem din Bucuresti, a declarat ca pentru cazuri speciale cauta diverse posibilitati de sponsorizare si ofera discounturi speciale pentru sarcini multiple si parinti care revin in cazul nasterii unui nou copil. In ceea ce priveste numarul constantencelor care au apelat la aceasta modalitate, dr. Valter a declarat: "Un procent de circa 4% din suma clientilor nostri provin din judetul Constanta. Putem spune ca am observat o crestere a numarului de mamici, mai ales in partea a doua a anului, si avem chiar si sarcini gemelare".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă