3.5 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Rechinii Albi" s-au intors acasa

„Rechinii Albi” s-au intors acasa

Ultimul contingent al Batalionului 431 Infanterie Topraisar a sosit, ieri, la Constanta la bordul unui avion civil. Cei 40 de „Rechini Albi” au fost intampinati de familii si conducerea Brigazii 34. O data cu acest transport a fost adus in tara si drapelul de lupta al unitatii.

Ora 13, Aeroportul Mihail Kogalniceanu. Aglomeratie mare la punctul de control. Sotiile, mamele, tatii si copiii infanteristilor plecati in misiune in Afganistan aveau ochii in lacrimi. Ceremonia a fost asemanatoare cu cea organizata la repatrierea corpului neinsufletit al sublocotenentului Dragusanu, sfartecat de o mina in desertul afgan. Numai ca de aceasta data nimic nu a umbrit festivitatea. „Rechinii” au coborat voiosi din aeronava, au prezentat raportul si dupa o scurta discutie cu superiorii s-au repezit spre familii.

In amintirea
lui Dragusanu

Colonelul Vasile Vreme, comandantul „Rechinilor Albi”, considera ca acum occidentalii ne privesc cu alti ochi. „Am reusit sa ducem la bun sfarsit intreaga misiune cu demnitate si credinta. Am trudit umar la umar. A fost o misiune delicata. Suntem apreciati la adevarata valoare”, a declarat colonelul. Referitor la incidentul care s-a soldat cu moartea sublocotenentului Dragusanu, comandantul a fost scurt la vorbe. „Imi plec fruntea in fata acestui om. A facut sacrificul suprem.” Sublocotenentul Dragusanu este primul infanterist al B 341 care a cazut la datorie pe campul de lupta. Misiunea in Afganistan este considerata un real susces, insa desertul le-a reamintit militarilor romani ca in razboi se pierd vieti omenesti.

Se cauta solutii

Oficialii MApN prezenti la ceremonie au precizat ca se incearca pe cat posibil minimalizarea riscurilor. Armata nu mai vrea victime in randul contingentelor plecate peste hotare. Cel mai probabil se vor face cursuri suplimentare de perfectionare, antrenamente si mai dure, insa pericolul ramane acelasi. Chiar in ziua plecarii din Afganistan, un convoi a fost atacat si un militar ranit. Din fericire, ranile au fost superficiale.

Un general satisfacut

Martea trecuta, in baza militara din Kandahar s-a desfasurat o scurta ceremonie. „Rechinii Albi” au predat stafeta Batalionului 2 Infanterie Calugareni. Comandantul fortelor armate aliate din sudul Afganistanului, generalul canadian Davin A. Fraser, s-a declarat extrem de multumit de cum si-au indeplinit misiunea „Rechinii Albi”. Canadienii au preluat la inceputul anului comanda taberei de la americani. Intre cele doua natiuni s-a legat o prietenie stransa, mai ales ca de obicei se patruleaza in echipa mixta. Primii care si-au dat seama ca romanii nu sunt coborati din copac au fost americanii din tabara Kandahar. In ciuda decalajului de ordin tehnic, infanteristii constanteni nu s-au lasat depasiti de americani. Din contra, au reusit sa se apropie mai mult de civilii afgani si au acordat asistenta medicala catorva mii de persoane.

Tara minelor

Cele mai multe pierderi de vieti omenesti si materiale s-au inregistrat in urma detonarii minelor. Rebelii afgani au devenit adevarati experti in acest tip de arma. In ciuda procedurilor de tip NATO insusite la perfectie de infanteristii constanteni, minele continua sa faca victime. De obicei, cand unul dintre TAB-uri este lovit, celelalte echipaje trebuie sa actioneze cu maxima precautie. Exista un intreg manual privind modul de actiune in cazul depistarii unei incarcaturi explozive. Se marcheaza locul, sunt chemati genistii, nimeni nu se misca, dar totusi continua sa moara oameni. Transportoarele auto blidate romanesti, asa harburi cum sunt, au facut fata cu brio conditiilor atmosferice dure, insa este timpul ca sefii MApN sa se gandeasca la niste „utilaje” mai moderne. Mai ales ca intregul parc auto din Kandahar a fost adus de primul contingent care a plecat din Romania spre Afganistan, iar celelalte detasamente, inclusiv „Rechinii Albi”, le-au preluat pe inventar si le carpesc cum pot.

Cele mai citite

Carburanții din România, mai scumpi decât în multe state europene, din cauza accizelor

Pe 1 ianuarie 2025, Guvernul României a implementat o nouă majorare a accizelor la carburanți, ceea ce a condus la creșteri de preț Carburanții din...

Criza energetică din Transnistria: între strategia Kremlinului și oportunitățile geopolitice pentru Ucraina

Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi Editorialistul Serghii Sydorenko scrie...

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă