Batalionul 341 Infanterie Topraisar este cea mai activa unitate militara de uscat din cate au mai ramas in Dobrogea. Este singurul batalion al fostei Brigazii 34 Mecanizate, care participa la misiuni internationale. Dupa ce anul trecut au executat o operatiune de mentinere a pacii in Kosovo, incheiata cu un calificativ F.B., „Rechinii Albi” se pregatesc sa plece in Afganistan. Sarbatorile ii vor prinde pe constanteni chiar in mijlocul taberei din tara talibanilor, in focul pregatirilor pentru prima misiune de patrulare. Pentru a afla mai multe despre aceasta misiune periculoasa, am stat de vorba cu seful „rechinilor”, colonelul Vasile Vreme.
– Ati fost vreodata in Afganistan?
– De curand m-am intors dintr-o misiune de recunoastere. Am vizitat tabara unde vor fi cazati.
– Cum arata tara talibanilor?
– Mult praf, temperaturi extreme si campuri de mine ramase de pe vremea razboiului cu rusii. Oamenii vor trebui sa suporte arsita din timpul zilei si frigul noptii. Tehnica va fi greu incercata de relieful arid si praful care pluteste deasupra tarii.
– Ce parere au americanii si populatia civila despre militarii romani?
– Suntem printre armatele cel mai bine vazute in teatrul de operatiuni din Afganistan. Americanii ne prefera pe noi ori de cate ori pleaca in misiuni mixte. Cat despre populatia afgana, pana acum detasamentele romanesti care au actionat acolo nu au intampinat probleme deosebite. De asemenea, se colaboreaza bine si cu armata guvernului afgan.
– Este riscanta misiunea?
– Comparativ cu operatiunea din Kosovo, este mai periculoasa. Intr-o misiune de patrulare te poti astepta la orice. Asa cum am mentionat mai sus, sunt mine la tot pasul. Este nevoie de concentrare maxima si nu trebuie sa faci greseli.
– Sa vorbim putin despre tehnica de lupta. Cum se comporta transportoarele blindate in Afganistan?
– Foarte bine. Pot spune chiar ca, din punct de vedere al protectiei, TAB-urile sunt excelente pentru indeplinirea misiunilor pentru care vom pleca in Afganistan.
– Cum veti transporta tehnica?
– Noi nu mergem cu TAB-urile acolo. Transportoarele vor fi preluate de la detasamentele ce vor veni acasa. Cat despre fortele umane, transportul va fi facut pe calea aerului. Vom pleca in doua schimburi, asa cum s-a procedat si in cazul misiunilor din Kosovo.
– Ce vor face militarii de Craciun?
– Unii vor fi plecati in patrulare, iar cei din tabara vor sarbatori respectand rigorile militare. Nu se compara cu o sarbatoare petrecuta in mijlocul familiei, dar asta este armata.
– Enumerati cateva dintre misiunile pe care le veti indeplini in cele 6 luni cat veti sta in Afganistan?
– Suntem pregatiti sa executam o gama larga de misiuni. Patrulare, escorta, scotocire etc. Practic, vom face de toate, cu exceptia unui singur lucru – interventia in cazul unui conflict interetnic scapat de sub control in care este implicata populatia civila sau o revolta intr-o tabara de refugiati. In astfel de cazuri americanii intervin doar cu forte proprii.