15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRebelii libieni avansează spre Tripoli. Gaddafi cere ajutorul susţinătorilor săi

Rebelii libieni avansează spre Tripoli. Gaddafi cere ajutorul susţinătorilor săi

Rebelii libieni au ocupat duminică după-amiază o cazarmă aflată în apropiere de intrarea în Tripoli, unde au preluat controlul asupra unui depozit important de muniţie, informează Mediafax.

Sute de insurgenţi au intrat în incinta bazei militare, situate la vest de Tripoli, pe şoseaua către Zawiyah.

Baza este înconjurată de un zid, iar în interior, în mijlocul unei păduri de eucalipt, se află depozitul de armament, lansatoare de rachete Grad, diferite tipuri de vehicule militare şi cantităţi importante de muniţie.

Controlul asupra bazei a fost preluat după un asalt violent al rebelilor, iar în incinta cazărmii sunt vizibile vehicule incendiate şi trupuri neînsufleţite carbonizate.

Duminică seară, în zona bazei militare ajunseseră câteva sute de vehicule ale insurgenţilor.

Aceştia au eliberat şi câteva zeci de deţinuţi din închisoarea Maya, situată în apropierea bazei, şi au ocupat şi o pădure situată la 24 de kilometri vest de Tripoli, după confruntări violente cu forţele loiale regimului lui Muammar Gaddafi.

Liderul libian Muammar Gaddafi a anunţat că va rămâne la Tripoli „până la sfârşit” şi le-a cerut susţinătorilor să-l ajute să elibereze capitala de ofensiva rebelilor, care au lansat asaltul asupra ultimului bastion al regimului libian.

Gaddafi a afirmat, într-un mesaj audio difuzat duminică de televiziunea libiană, că „se teme că Tripoli va arde” şi a adăugat că le va oferi arme susţinătorilor săi pentru a lupta cu rebelii.

Acesta este cel de-al doilea mesaj al liderului libian în mai puţin de 24 de ore, în timp ce rebelii au lansat asaltul asupra capitalei Tripoli. Liderii opoziţiei libiene au anunţat că se aşteaptă la o cădere a capitalei, bastionul regimului de la Tripoli, în următoarele ore.

Consiliul Naţional de Tranziţie a anunţat că o operaţiune este în curs duminică în capitala Libiei pentru izolarea colonelului Gaddafi, în timp ce mai multe surse locale au spus că rebelii libieni veniţi din vestul ţării se află la 12 kilometri de Tripoli.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă