Ambasada Olandei a precizat, referitor la decizia Camerei Deputaţilor de a nu-i ridica imunitatea lui Laszlo Borbely, că urmăreşte „cu îngrijorare” evoluţiile și și-a exprimat, totodată, încrederea că România ia în considerare recomandările din rapoartele MCV, relatează Mediafax.
Citește și: Reacția Comisiei Europene, după noul vot din Parlament în cazul Borbely
„Ambasada Olandei urmăreşte evoluţiile cu îngrijorare. Credem că toţi oamenii sunt egali în faţa legii”, se arată în răspunsul remis Mediafax de către misiunea diplomatică.
Ambasada îşi exprimă încrederea că „România ia în considerare recomandările din rapoartele MCV, inclusiv chestiunea ridicării imunităţii în cazul procedurilor penale”.
Reacția Ambasadei SUA după noul vot în cazul lui Borbely
După ce Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely, prima reacţie a venit din partea Comisiei Europene.
Un oficial al Comisiei Europene a precizat, miercuri seara, că Executivul de la Bruxelles va monitoriza îndeaproape evoluţiile.
Joi dimineaţa a reacţionat şi Ambasada SUA care a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că unul dintre principiile de bază ale democraţiei este că toţi oamenii sunt egali în faţa legii.
Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely, după ce Comisia juridică a avizat favorabil, acum două săptămâni, cererea Procurorului general de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul lui Borbely.
Fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că redeschiderea dosarului său privind începerea urmăririi penale, printr-un simplu denunţ, reprezintă „un abuz clar” din partea unor procurori.
Citește și: Parlamentul l-a scăpat și pe Laszlo Borbely de DNA
„Stimaţi colegi, sunt perfect de acord că justiţia trebuie să-şi facă treaba şi în mod independent, dar, după părerea mea, acest autodenunţ, în urma căruia nu au fost verificate minimele informaţii constituie, trebuie să o spun, e un abuz clar din partea unor procurori şi e vorba de persoane, de activitatea unei întregi instituţii. În acest caz, pentru a nu apărea peste noapte sute de asemenea denunţuri, cred că trebuie să luăm în considerare ceea ce prevede Constituţia, pentru a nu permite asemenea abuzuri”, a spus Borbely.
El a susţinut, în timpul dezbaterilor din Cameră privind cererea de începere a urmăririi sale penale, că o cerinţă importantă pentru redeschiderea unui dosar este apariţia unui element nou, „indicii temeinice”, în acel dosar şi a apreciat că acest lucru nu s-a întâmplat în cazul lui.