A tunat si a fulgerat impotriva firmei Sedesa si a anuntat in numeroase randuri ca reziliaza contractul pentru refacerea centrului istoric al Capitalei. Cu toate acestea, primarul general Sorin Oprescu a anuntat ca aceeasi firma va continua lucrarile, dupa semnarea unui act aditional cu "conditii stricte".
Primarul Capitalei si reprezentantii Sedesa au semnat, la inceputul saptamanii, un act aditional la contractul pentru reabilitarea strazilor cuprinse in zona-pilot a centrului istoric din Bucuresti. Oprescu a anuntat ca lucrarile ar putea incepe chiar din aceasta saptamana, insa municipalitatea a impus "conditii stricte". Astfel, modalitatea de executie a contractului, din punct de vedere juridic si financiar, va fi certificata de analiza efectuata de un nou consultant, care urmeaza sa fie desemnat. In prezent, este in derulare procedura de desemnare a acestuia, dupa ce in luna decembrie a anului trecut contractul vechiului consultant a expirat. De asemenea, actul aditional stabileste urgentarea finalizarii lucrarilor de reabilitare pe strazile deja atacate, acestea urmand sa fie realizate cu mai multi subcontractanti si sub monitorizarea inspectorilor municipali.
Avocatii primariei si cei ai Sedesa vor analiza si modul in care s-au efectuat – din 2006 pana in prezent – lucrarile de reabilitare, nivelul platilor si facturile emise de antreprenor, avand in vedere ca, pana in 2009, dintr-un total de 14 strazi care trebuiau refacute potrivit contractului, s-a reusit finalizarea lucrarilor pe patru strazi. La inceputul lunii martie, primarul general Oprescu anunta ca procedura de reziliere este inceputa si ca nu va dura foarte mult pana la finalizarea ei, desi surse din primarie ne declarau ca se poarta negocieri pentru continuarea lucrarilor cu aceeasi firma. "In sase ani, din 14 strazi pe fonduri structurale, s-au facut patru strazi. Ce sa fac? Sa astept inca 30 de ani ca sa se termine centrul istoric? Nu pot sa fac asta! si-atunci s-a facut analiza, am constatat ce au constatat specialistii si in momentul acesta sunt exact intr-un proces de reziliere de contract", a declarat Oprescu in martie.
Viceprimarul Mircea Raicu a explicat atunci ca rezilierea contractului ar prelungi lucrarile cu inca patru ani, pentru ca firma constructoare ar da primaria in judecata.
Proiectul de reabilitare a centrului istoric este realizat de primarie in colaborare cu firma spaniola Sedesa Obras Y Servicios SA, beneficara a unui contract in valoare de aproape 27 milioane euro. Contractul a fost finantat de BERD (7,3 milioane euro), guvernul Olandei (1,8 milioane euro) si Primaria Capitalei (9,1 milioane euro). In plus, in ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a votat alocarea unui buget suplimentar de 8,5 milioane euro.