6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialRCS&RDS confirmă cumpărarea posturilor de radio de la CME

RCS&RDS confirmă cumpărarea posturilor de radio de la CME

Compania RCS&RDS a confirmat, printr-un comunicat, că a preluat posturile de radio deţinute de Central European Media Enterprises (CME) în România. Comunicatul RCS&RDS face referire doar la cele patru licenţe terestre preluate de companie, cele mai importante, respectiv cele pentru ProFM, InfoPro, Music FM şi Dance FM.

"Din luna decembrie, RCS&RDS îşi completează portofoliul media cu patru posturi de radio pe care le-a achiziţionat în urma tranzacţiei cu grupul Central European Media Enterprises (CME). ProFM, InfoPro, Music FM şi Dance FM sunt cele patru staţii de radio care se adaugă, din această lună, celor nouă posturi de televiziune pe care compania le deţine în prezent", se spune în comunicatul RCS&RDS, citat de Mediafax.

Potrivit comunicatului, tranzacţia dintre grupul RCS&RDS şi CME "a fost supusă aprobării Consiliului Naţional al Audiovizualului".

"ProFM este unul din cele mai ascultate posturi de radio din România. Conform ultimelor date ale Studiului de Audienţă Radio, ProFM are, la nivel naţional, aproape 1,7 milioane de ascultători în fiecare zi şi peste un milion la nivel urban. Cota de piaţă zilnică a radioului este de 10% pe publicul comercial, la nivel naţional, şi de 9,1% la nivel urban", se mai spune în comunicatul RCS&RDS.

Surse au declarat, luni şi marţi, că RCS&RDS va prelua toate licenţele de radio deţinute de Central European Media Enterprises (CME) în România, respectiv ProFM, Info Pro, Pro Clasic, Music FM şi Dance FM.

RCS&RDS şi CME au ajuns la o înţelegere în acest sens, iar marţi au fost depuse actele la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Preluarea nu poate avea loc în lipsa avizului CNA.

Licenţele ProFM, Info Pro şi Pro Clasic sunt deţinute de CME prin intermediul societăţii Pro TV SA. Totodată, licenţele Music FM şi Dance FM sunt deţinute de societatea Campus Radio SRL, ai cărei asociaţi sunt Pro TV SA – 20% şi Marius Dobre (80%).

Pro TV SA deţine cinci licenţe de radio (două terestre, pentru Info Pro şi Pro FM, şi trei de satelit, pentru Info Pro, Pro FM şi Pro Clasic). Campus Radio SRL deţine Music FM (staţia din Bucureşti şi staţiile din Târgu-Mureş şi Cluj) şi Dance FM Bucureşti.

Transferul ar urma să se realizeze prin cesiunea licenţelor deţinute de Pro TV SA către RCS&RDS şi prin intrarea RCS&RDS în acţionariatul Campus Radio SRL (cu 100% din acţiuni).

Cedarea tuturor acestor licenţelor de radio către RCS&RDS este echivalentă cu ieşirea CME de pe piaţa de radio din România.

RCS&RDS plănuieşte să se lanseze pe piaţa de radio din România încă din 2013. Intenţia RCS&RDS vizează atât lansarea unei reţele de radio generaliste, intitulate Digi FM, cât şi a unei reţele de radio cu profil tematic-sportiv, cu denumirea Digi Sport FM. 

Însă, la un concurs organizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului la sfârşitul anului trecut, RCS&RDS a câştigat doar trei frecvenţe de radio – în Sibiu, Sighişoara şi Reşiţa – pentru a lansa postul generalist Digi FM.

CME este o companie de media şi entertainment care operează pe şase pieţe majore din Europa Centrală şi de Est. În România, CME mai deţine televiziunile Pro TV, Pro TV International, Acasă, Acasă Gold, Pro Cinema, Sport.ro, MTV Romania şi Pro TV Chişinău şi Acasă Moldova, dar şi serviciul de video on demand Voyo.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi satelit din România.

În ultimii ani, RCS&RDS şi-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deţine televiziunea de ştiri Digi 24 HD (cu staţiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar şi televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life şi Digi World (cu variantele "secundare" Animal World Channel, Life Channel şi World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acţionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel şi UTV.

Cele mai citite

FastGlioma: Inteligența artificială care identifică tumori cerebrale reziduale în doar 10 sec

Un model revoluționar bazat pe inteligență artificială, denumit FastGlioma, poate identifica în doar 10 secunde prezența tumorilor cerebrale reziduale în timpul operațiilor, potrivit unui...

Meseriile bine plătite care atrag tot mai mulți români: Opțiuni sigure și profitabile

Deficitul de personal calificat pe piața muncii din România a transformat meseriile precum electrician, instalator, bucătar sau mecanic în opțiuni extrem de atractive, atât...

Economia României accelerează în T3, dar rămâne sub așteptări: PIB-ul crește cu 1,1%

Economia românească a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al anului 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS)....
Ultima oră
Pe aceeași temă