Pe piata asigurarilor auto obligatorii exista, in prezent, 3,1 milioane de polite RCA, potrivit celor declarate de membrii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Cu toate acestea, in baza de date special conceputa pentru centralizarea asigurarilor RCA exista doar 2,85 milioane de polite. Adica 250.000 de contracte mai putin. Cu toate acestea, politele au fost vandute, pentru ele s-au platit prime de asigurare, dar… din diverse motive nu au ajuns in baza de date constituita de societatile autorizate sa practice RCA. Fie ca datele nu au fost scrise corect sau citet in contractul de asigurare de catre reprezentantul societatii, fie ca agentul care a vandut polita nu a depus la asiguratorul pe care il reprezenta contravaloarea primei si polita, cert este ca un sfert de milion de romani, posesori de polite RCA, nu se regasesc in baza de date gestionata de CSA. „Victime colaterale”, asa i-a numit secretarul general al CSA, Mihai Tecau. Acesta a spus ca gradul de cuprindere in asigurare a depasit 80%, indicator calculat ca raport intre numarul de polite RCA existente in luna aprilie (2,85 milioane de contracte de asigurare) si numarul total al autovehiculelor inmatriculate (3,45 milioane de autovehicule).
„Cred ca in luna iulie vom avea o situatie mai clara privind acest indicator, dupa ce campania de instiintare a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) se va incheia”, a spus Tecau.
In luna mai, Ministerul Administratiei si Internelor a inceput transmiterea a peste un milion de instiintari proprietarilor de autovehicule care nu sunt inregistrati in bazele de date ale CSA si Registrului Auto Roman (RAR) cu dovada incheierii de polite RCA si avizul de efectuare a inspectiei tehnice periodice. Destinatarii instiintarilor trebuie sa se adreseze societatilor de asigurari care au emis politele sau RAR pentru clarificarea situatiei, potrivit reprezentantilor MAI.