In timp ce la Bucuresti liderii Coalitiei PSD-PD-L sustin ca si-au rezolvat "problemutele" cauzate de numirile in fruntea deconcentratelor – "problemute" care, in realitate, nu sunt nici pe departe rezolvate – la Budapesta oficialii unguri aduc acuze grele Guvernului Romaniei. Atacurile politice ale ungurilor vizeaza schimbarile din fruntea deconcentratelor, operate prin Ordonanta 37. "Se desfasoara o purificare politica si etnica", a declarat marti presedintele comisiei pentru politica externa a parlamentului ungar, Zsolt Németh (Fidesz) in legatura cu demiterele unor sefi de deconcentrate din Covasna si Harghita. Mai mult, Zsolt Németh "si-a exprimat temerea" ca in relatiile ungaro-romane vor reveni tensiunile din anii 1990. "Eliberarea functionarilor maghiari incalca si drepturile comunitare", mai crede acesta. Potrivit vicepresedintelui socialist al aceleasi comisii din Parlamentul ungar, József Kozma, ramanerea in afara guvernarii nu trebuie sa duca la "lezarea" drepturilor minoritare ale maghiarilor.
Intr-o declaratie facuta tot marti, secretarul de stat al Ministerului ungar de externe, Vilmos Szabó, a spus ca diplomatia ungara este preocupata de cazul disponibilizarii functionarilor maghiari din Romania si cauta solutii in cadrul unor discutii ce se desfasoara in spatele cortinei. "Problema se afla la ordinea zilei in relatiile bilaterale si probabil ca se va gasi o solutie in saptamanile urmatoare", a precizat secretarul de stat dupa ce anterior i-a informat pe membrii comisiei, intr-o sedinta desfasurata cu usile inchise, despre demersurile diplomatiei ungare in aceasta chestiune.
Vilmos Szabó a anuntat ca ministrii de externe ai Romaniei si Ungariei discuta saptamanal intr-un cadru comunitar, iar in termen de o luna vor avea loc discutii la nivel de secretari de stat si in plus se organizeaza deja o intalnire intre premierii celor doua tari, precum si o sedinta comuna de guvern.
Temerile oficialilor maghiari sunt alimentate chiar de catre un europarlamentar roman, Laszlo Tokes, care a declarat la Budapesta ca "antimaghiarismul se raspandeste ca gripa porcina in statele care au facut parte odinioara din Mica Antanta, iar in Romania jumatate dintre functionarii maghiari aflati in functii de conducere au fost deja destituiti". Tokes le-a declarat ziaristilor unguri ca aproximativ jumatate din maghiarii care conduceau institutii publice judetene, adica 120 din 225, au fost eliberati din functii. Tokés a mai declarat agentiei MTI ca despre cazul disponibilizarii functionarilor publici maghiari din Romania a fost informat si presedintele Comisiei Europene, presedintele Parlamentului European si comisarul european pentru multilingvism.