Firma de salubritate a fostului senator PSD, Ilie Ciuclea, Supercom SA, este acuzată că a consumat ilegal gaze în valoare de 200.000 de lei de la unul dintre furnizorii autorizaţi din România.
De 15 luni, Supercom SA refuză să achite furnizorului, SC Megaconstruct SA, factura pentru gazele consumate la punctul de lucru din Afumaţi, judeţul Ilfov. „Pur şi simplu, din august 2008, reprezentanţii firmei Supercom nu au mai permis accesul echipelor noastre la imobilul din Afumaţi pentru a citi contorul şi a verifica instalaţia. Aceştia se prevalează de faptul că echipamentul de măsurare se află în incinta punctului de lucru al Supercom, iar conducerea firmei motivează că este încălcată proprietatea lor privată”, explică avocatul firmei SC Megaconstruct SA, Alina Cojocaru. Ea precizează că, din 2004, de când s-a încheiat contractul între Supercom şi Megaconstruct, nu au existat astfel de probleme. „Neînţelegerile au apărut înainte să expire contractul dintre cele două părţi. Megaconstruct a încercat să rezolve acest conflict prin conciliere directă, dar reprezentanţii Supercom au refuzat să ne permită controlul instalaţiei şi ridicarea contorului pentru verifica-rea metrologică”, a adăugat avocata Alina Cojocaru.
„Oricând poate avea loc un accident”
Potrivit unui normativ aprobat de Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), „staţiile şi posturile de reglare sau reglare-măsurare, indiferent de capacitate, se revizuiesc pe bază de program aprobat prin grafic, la intervalul de timp recomandat de producător/proiectant, după caz, dar nu la un interval mai mare de 2 ani”. „Supercom nu a efectuat nici o verificare a echipamentului de măsurare din 2004, de când a fost montat. S-au încălcat astfel normele legale în vigoare şi se pun în pericol viaţa şi integritatea fizică a populaţiei din zonă, deoarece oricând poate avea loc un accident tehnic”, e de părere avocata Alina Cojocaru. Potrivit reglementărilor în vigoare, furnizorul are dreptul de a solicita verificarea echipamentelor de măsurare ori de câte ori este necesar. În cazul în care echipamentele de măsurare sunt situate în incinta consumatorului, furnizorul trebuie să-l înştiinţeze pe acesta despre verificare. „SC Megaconstruct SA a procedat la înştiinţarea reprezentanţilor Supercom dar aceştia nu ne-au permis accesul. Prin această decizie, conducerea Supercom a încălcat legislaţia în vigoare”, afirmă avocata Alina Cojocaru.
Transgaz: „Situaţia e ciudată”
În urma înştiinţării despre această situaţie, Transgaz a comunicat firmei Megaconstruct, pe 6 iulie 2010, acordul său privind sistarea furnizării de gaze naturale către consumatorul Supercom Afumaţi. Pentru punerea în practică a acestei decizii a fost desemnat Horia Istrate, din partea Transgaz Bucureşti Nord. Conducerea firmei Supercom i-a interzis însă şi acestuia accesul în incinta punctului său de lucru. „Situaţia dintre furnizorul Megaconstruct şi consumatorul Supercom este foarte ciudată. Supercom mi-a interzis chiar şi mie accesul în incintă, pe motiv că e proprietate privată. În această situaţie, în care robinetul şi contorul sunt pe proprietatea firmei Supercom, conflictul nu se poate rezolva decât în instanţă”, a declarat, pentru România Liberă, reprezentantul Transgaz, Horia Istrate.
Supercom: „Acest litigiu face obiectul a două procese”
Punctul de vedere al Supercom referitor la acest litigiu a fost formulat de avocatul firmei, Aurelia Nica. Întrebată de ce refuză accesul reprezentanţilor Megaconstruct pentru a face revizia instalaţiei, avocata Aurelia Nica ne-a explicat: „Întrebarea dumneavoastră face obiectul a două procese între cele două firme. Fabrica de asfalt a Supercom din Afumaţi nu mai funcţionează, prin urmare nu consumă gaze. Aşadar, Supercom nu are nimic de plătit firmei Megaconstruct”. După ce i s-a atras atenţia că prin neverificarea modului de funcţionare a instalaţiei se pune în pericol viaţa populaţiei din zonă şi că refuzul Supercom încalcă legea, avocata Nica a răspuns: „Nu e vorba de nici o alimentare cu gaze. Megaconstruct să meargă în instanţă şi să lăsăm judecătorii să decidă cine încalcă legea”.
Supercom, firmă abonată la contracte publice
SC Supercom SA este controlată de fostul senator PSD Ilie Ciuclea, care împreună cu familia sa deţine peste 80% din acţiuni. Firma este abonată la contractele publice bănoase, fieful său fiind sectorul 2 al Capitalei, unde are monopol pe serviciile de salubrizare, deszăpezire şi ridicat maşini parcate neregulamentar. Despre fostul senator PSD Ilie Ciuclea presa a scris că este un apropiat al primarului sectorului 2, Neculai Onţanu.