Şpăgile variau în Vama Siret de la 50 la 250 lei, iar sumele ilegale virate de contrabandişti în buzunarele lucrătorilor vamali ajungeau şi la 25.000 euro într-o singură zi.
Peste 60 de poliţişti şi vameşi de la Vama Siret – Suceava au fost ridicaţi ieri de poliţiştii de la Direcţia Generală Anticorupţie, într-un dosar al procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Toţi aceştia au fost monitorizaţi de mai bine de patru luni, în cadrul unei anchete în care sunt suspectaţi de un număr mare de fapte de corupţie. Operaţiunea este condusă de procurorii de la Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe de Corupţie din DNA, care numai ieri au percheziţionat atât Vama Siret, cât şi locuinţele suspecţilor celor peste 60 de lucrători vamali.
De altfel, monitorizarea îndeaproape a oficialilor de la Siret nu ar fi fost posibilă fără aportul mai multor ofiţeri sub acoperire, care au reuşit să contabilizeze nu doar mercurialul şpăgilor, ci şi metodele prin care acestea erau „tranzacţionate”. În acest fel, spun surse judiciare, DNA a reuşit să probeze zeci de fapte de luare de mită săvârşite de cei ridicaţi ieri. Sumele ilegale de bani pe care vameşii le primeau proveneau, în cea mai mare parte, de la membrii reţelelor de contrabandişti care operează la frontiera României din nordul Moldovei. Aceştia erau astfel liberi să introducă în ţară aproape orice tip de produs, cel mai adesea ţigări, tranzitate din Republica Moldova şi Ucraina. „Mita dintr-o singură zi putea ajunge şi până la un miliard de lei vechi, iar banii se împărţeau”, au declarat pentru RL surse judiciare.
Fostul şef al Vămii Siret, adus, şi el, la DNA
Potrivit surselor RL, printre cei ridicaţi ieri de anchetatorii anticorupţie pentru a fi duşi la audieri la sediul DNA din Bucureşti se află şi comisarul-şef Aurel Anea, de la IJPF Suceava, suspectat de luare de mită. Până la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Anea a ocupat poziţia de şef al Vămii Siret, dar a fost înlocuit, prin delegaţie de 60 de zile, de către comisarul-şef Mădălin Ionescu, de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Oficial, justificarea acestei măsuri a fost una singură: „eficientizarea activităţilor desfăşurate în PTF Siret”, după cum a relatat şi presa locală.
Aurel Anea urma să activeze în cadrul biroului Supravegherea şi Controlul Trecerii Frontierei din Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.În afara lui Anea, au mai fost ridicaţi şi foarte mulţi dintre şefii de tură din Vama Siret.
Tutilescu: „N-a fost un exemplu, nu e o campanie”
Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Marian Tutilescu, a declarat că acţiunea de la Vama Siret „n-a fost un exemplu, nu e o campanie” pentru a le demonstra partenerilor europeni că justiţia română funcţionează, ci este parte din Strategia anticorupţie a MAI. Marian Tutilescu, unul dintre oficialii români familiarizaţi cu dosarul aderării ţării noastre la spaţiul Schengen, a precizat că în operaţiunea de la Siret au fost implicate atât structurile de arme, cât şi cele informative ale MAI, fiind vorba de aplicarea Strategiei naţionale anticorupţie la nivelul ministerului. Tutilescu a menţionat că este conştient, de asemenea, că unii parteneri europeni ai României şi-au exprimat neîncrederea în capacitatea autorităţilor de a securiza frontierele, însă afirmă că este vorba de o operaţiune care va avea continuitate.
Taxele şi protecţia
Mercurialul şpăgilor date vameşilor de la Siret variază în funcţie de „nevoile” contrabandiştilor. „Sunt implicaţi toţi: de la femeia de serviciu până la şeful Poliţiei de Frontieră şi şeful Vămii din Siret. Se aduna mită din micul trafic de frontieră şi apoi se împărţea. Cuantumul mitei era în funcţie de cantitatea de ţigări introdusă ilegal şi varia de la 50 de lei la 250 de lei, dar pe zi treceau graniţa sute de mici traficanţi, iar suma totală era mare”, spun surse judiciare. O.G.
Semnele contrabandei
„Semnalmentele” infracţiunilor descoperite de procurorii DNA la Siret pot fi recunoscute peste tot în ţară:
>>în orice oraş din România există persoane şi locuri de unde pot fi procurate ţigări şi alte produse introduse ilegal în ţară.
>>în mediul politic, bătălia pentru controlul vămilor este o realitate.
>>în multe situaţii, mărfuri traficate pe la punctele româneşti de trecere a frontierei sunt descoperite în alte state de pe teritoriul UE. Şi nu este aici doar cazul transporturilor lăsate să treacă de autorităţi, pentru că fac parte din operaţiuni ample derulate de autorităţile judiciare din România şi din străinătate.