5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialRăzboiul din Ucraina. Ce armă a RUŞILOR îi îngrijorează pe AMERICANI

Războiul din Ucraina. Ce armă a RUŞILOR îi îngrijorează pe AMERICANI

Statele Unite au trimis instructori în Ucraina şi desfăşoară o serie de exerciţii împreună cu militarii Guvernului de la Kiev.

În mod neaşteptat, nu doar ucrainenii învaţă de la americani, ci şi americanii au multe de învăţat în Ucraina.

“O treime dintre militarii ucraineni au fost în zona de luptă. Spre deosebire de ei, niciun american nu a fost sub bătaia artileriei sau a rachetelor ruseşti, sau sub efectul mijloacelor de război electronic ale Rusiei, de bruiaj sau de interceptare”, a declarat generalul locotenent Ben Hodges, comandantul Forţelor Terestre americane (US Army) din Europa.

Citeşte şi:  Rusia pregăteşte un ATAC asupra României ? Elicoptere ANTITANC pe navele din MAREA NEAGRĂ

Declaraţia generalului Hodges este prezentată de publicaţia electronică Defense News, într-un articol intitulat “Războiul electronic. Ce pot învăţa US Army în Ucraina”.

Potrivit acestei publicaţii, militarii ucraineni se confruntă în regiunile separatiste cu “formidabile capacităţi de război electronic ale Rusiei, despre care analiştii susţin că ar putea învinge şi trupele terestre ale SUA”.

Rusia are capacităţi efective de a anihila sistemele militare de comandă şi control, prin bruierea comunicaţiilor, a radarelor şi a echipamentelor GPS. Spre deosebire de SUA, Rusia deţine unităţi mari specializate în război electronic.

Unul dintre cele mai noi mijloace speciale ruseşti este vehiculul Infauna, realizat pe şasiul transportorului blindat BTR-80. Armatele NATO nu au încă echivalent pentru acest vehicul de război electronic.

Trupele Guvernului de la Kiev nu au resurse tehnice pentru a rezista acestor mijloace electronice. În schimb, datorită faptului că au urmat şcoli militare sovietice, ucrainenii înţeleg mai bine stilul de luptă al ruşilor şi sunt mai pregătiţi decât americanii să lupte în condiţii de război electronic.

“Cea mai mare problemă a noastră este că nu am luptat de zeci de ani într-o zonă cu comunicaţii perturbate. Ne lipsesc nu doar tactica, tehnica şi procedurile, ci şi antrenamentul de a lupta în asemenea condiţii”, recunoaşte Laurie Buckhout, fost comandant al Diviziei Război Electronic a US Army.

Citeşte şi: FOTO. Cea mai puternică ARMĂ din istorie, avionul F-35, e gata de LUPTĂ. Cine îl va folosi

Ce-i drept, şi forţele americane din Ucraina au reuşit să bruieze comunicaţii radio ale separatiştilor din Ucraina, atât din aer cât şi de la sol. SUA îşi dezvoltă şi ele noi capacităţi de bruiaj, dar acestea nu vor intra în dotare înainte de anul 2023.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă