3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialRăzboiul cardului de sănătate

Războiul cardului de sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate și medicii de familie se acuză reciproc de blocajul intervenit în sistemul informatic de activare a cardului de sănătate.

Sistemul informatic pentru activarea și utilizarea cardului de sănătate conține foarte multe erori, acuză medicii de familie. Aceștia au constatat că, la patru zile de când acest instrument a devenit obligatoriu, acesta fie nu poate fi activat, fie activarea se realizează într-un timp îndelungat, care îngreunează activitatea cabinetelor medicale.

Medicii afirmă că problemele cu noua modalitate de decontare a serviciilor de sănătate au apărut încă din momentul distribuirii cardurilor. “Baza de date a CNAS nu este adusă la zi, sesizare pe care noi o facem de ani și ani. Este normal că ­aceste carduri au ajuns la foarte puțini ­oameni, pentru marea majoritatea persoanelor s-au oprit la poștă și de acolo înapoi la ­Casa de Asigurări de Sănătate”, a declarat, pentru ­România liberă, dr. Angela Mazdrag, președintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie. În aceste condiții, mii de oameni s-au ­îngrămădit zilele acestea să-și ­primească documentele electronice și alte zeci de mii au început să le activeze abia acum. “La aceste probleme, s-a adăugat și blocajul cu softul de ­activare a cardului – Ecard. Acest soft are foarte multe erori”, a precizat dr. Angela Mazdrag. Medicul a susținut că alte programe informatice pe care le folosesc medicii de familie pentru serviciile medicale – precum rețeta electronică – funcționează.

“Dacă programul este bine făcut, rețeta electronică a mers. La card, nu a mers de la început. Noi am sesizat CNAS de luni bune că softul nu merge, am spus și ce erori apar. Din păcate, am fost ignorați cu grație și bineînțeles că am ajuns la 1 mai. ­Astăzi am încercat să folosim cardul. Am validat un card în 9 minute, altul în 15 minute, dar nu mi-a validat serviciul ­medical oferit. De la ora 13.00 până la 16, am realizat doar patru consultații din cauza tuturor acestor erori”, a menționat președintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie.

Aceasta ne-a arătat și alte erori care apar în sistem: unele carduri de sănătate activate săptămâna trecută au apărut ieri ca inactive, pe monitor apar două avertizări, “card valid” și “depășire timp de utilizare a cardului”, cardul unui pacient a deschis fișa medicală a altui pacient.

Prea multe accesări pe minut

Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a admis, printr-un comunicat de presă, că numai în primele ore ale dimineții de ieri au fost înregistrate 75 de sesizări privind probleme de utilizare a cardului, în condițiile în care s-au înregistrat și 9.000 de accesări concomitente ale sistemului informativ aferent cardului de sănătate. Deși îşi asumă responsabilitatea pentru proiectul cardului de sănătate, conducerea CNAS susține că de vină sunt atât medicii de familie, cât și pacienții, care nu au activat la timp cardurile. “Încă de la finalul anului trecut, CNAS a recomandat asiguraţilor care au intrat în posesia cardului de sănătate să se prezinte cu el ori de câte ori solicită un serviciu medical, iar furnizorilor să înceapă să utilizeze cardul de sănătate şi cititoarele pentru a depista şi a rezolva orice problemă de funcţionare care apare. (…) Există însă furnizori care au ignorat perioada de probă şi au refuzat utilizarea cardurilor acelor asiguraţi care le-au prezentat pentru validarea serviciilor medicale primite”, se arată în comunicat.

Aflați în fața acestui blocaj – aproximativ 500.000 de carduri de sănătate încă nu sunt distribuite –, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ministrul Sănătății au emis două ordine prin care se menționează că persoanele care nu dețin încă acest card vor primi servicii medicale, medicamentele și dispozitive medicale chiar și în lipsa acestuia până la o dată nedeterminată. “Aceste ordine vor fi valabile până se rezolvă problemele din sistem. Nu putem spune deocamdată despre ce perioadă este vorba, dar credem că va fi un termen scurt”, a menționat, pentru România liberă, Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a intervenit pentru a le atrage agenția spitalelor, farmaciilor şi cabinetelor medicilor de familie că sunt obligate să furnizeze servicii medicale şi medicamente indiferent de existența sau nu a cardului de sănătate. “Introducerea cardului de sănătate nu modifică dreptul asiguraţilor la servicii medicale”, a declarat ministrul Sănătăţii.

„Noi am sesizat CNAS de luni bune că softul nu merge, am spus și ce erori apar. Din păcate, am fost ignorați cu grație și bineînțeles că am ajuns la 1 mai. Astăzi am validat un card în 9 minute, altul în 15 minute.“

dr. Angela Mazdrag, președintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie

Cele mai citite

Xi Jinping i-a solicitat lui Olaf Scholz să rezolve problema tarifelor impuse de UE asupra vehiculelor electrice din China

Președintele Chinei, Xi Jinping, a solicitat marți sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru a rezolva problema tarifelor impuse de Uniunea Europeană asupra vehiculelor electrice...

Ziua Internațională a bărbaților se sărbătorește pe 19 noiembrie

Ziua Internațională a bărbaților, celebrată anual pe 19 noiembrie, promovează recunoașterea contribuțiilor și a bunăstării bărbaților și băieților în societate. Ziua Internațională a bărbaților...

Max Verstappen, aproape de al patrulea titlu mondial în Las Vegas! Scenariile care îl pot încorona campion

Max Verstappen, triplu campion mondial, are șanse mari să își asigure al patrulea titlu consecutiv în Formula 1 în cadrul Marelui Premiu din Las...
Ultima oră
Pe aceeași temă