Oficialii ruşi ai agenţiei spaţiale Roscosmos au declarat, marţi, că un radar american ar fi putut „prăji” sonda spaţială care a căzut duminică în ocean, relatează cotidianul rusesc Kommersant. NASA respinge acuzaţiile Rusiei, conform Washington Post.
Oficialii ruşi au încercat să explice eşecul spectaculos şi umilitor al sondei spaţiale Phobos-Grunt din clipa în care au apărut primele probleme, la scurt timp după lansarea care a avut loc pe 9 noiembrie 2011.
Cotidianul Kommersant a declarat cu autoritate, marţi, că s-a consituit o comisie care cercetează dacă sonda a fost grav afectată, în timpul zborului, din cauza unor semnale radar foarte puternice provenind de la o instalaţie americană din Insulele Marshall, SUA, care aveau misiunea de a urmări un asteroid.
„Există posibilitatea ca sonda spaţială să fi intrat, din întâmplare, în zona acoperită de semnalele radar, rezultatul fiind căderea echipamentelor electronice din cauza unui impuls megawatt”, a declarat o sursă anonimă din cadrul industriei spaţiale ruse. „După interferenţă, nu a mai fost posibilă efectuarea comenzii pentru comutarea sondei pe sistemul de propulsie”.
Purtătorul de cuvânt al NASA, Bob Jacobs, a declarat că cercetătorii americani nu au folosit radarul de pe Insulele Marshall pe data de 9 noiembrie. Singurele radare care funcţionau în acea zi erau cele din California şi Puerto Rico.
Mai mulţi experţi din domeniul aerospaţial consideră că acuzaţiile Rusiei sunt neîntemeiate. „Problema nu a fost cauzată de un radar”, a declarat Robert Zubrin, inginer aerospaţial şi preşedinte al Societăţii Marte. „Dacă radarul ar fi putut distruge o sondă spaţială, atunci sateliţii ar fi fost afectaţi mereu, din moment ce trec, constant, prin razele de acţiune ale radarelor”.
În schimb, Zubrin a punctat problemele din cadrul industriei spaţiale a Rusiei. „Este neglijat controlul calităţii. Toate sondele lor cu destinaţia Marte au eşuat„.
În seara zilei de marţi, agenţia oficială de ştiri a Rusiei, Interfax, a citat un oficial anonim care a dat vina pe „o greşeală de software şi pe măsurile luate de la sol, care au descărcat complet bateriile”.
Persoana citată este un membru al comisiei de investigaţie, conform Interfax. Potrivit declaraţiei oficialului, computerul principal a fost supraîncărcat şi s-a defectat, împiedicând sonda să intre pe orbita care ar fi plasat-o pe traiectoria către Marte. Echipajul de la sol a încercat comutarea pe staţia de comunicare de lungă distanţă, deoarece sonda nu deţinea, la bord, un transmiţător de scurtă distanţă.
„Acest transmiţător, care consumă foarte multă energie, a funcţionat prea mult timp şi a descărcat bateriile, iar echipajul de la sol nu a reuşit să contacteze sonda din cauza vitezei mari cu care aceasta zbura pe deasupra staţiilor de la sol”, a declarat oficialul rus pentru Interfax. „Situaţia s-a complicat şi mai mult din cauza faptului că sonda s-a aflat în umbră pentru foarte mult timp şi nu şi-a putut reîncărca bateriile cu ajutorul panourilor solare”. După ce sonda a rămas fără energie, echipajul nu a mai putut face nimic pentru redresarea mecanismelor.
Teoria contrazice o parte dintre acuzaţiile apărute în Kommersant, unde s-a specificat faptul că bateriile solare ale sondei spaţiale au funcţionat normal.
Ideea amestecului SUA în eşecul misiunii a fost lansată, pentru prima dată, de către şeful agenţiei spaţiale Roscosmos, Vladimir Popovkin, care a declarat, săptămâna trecută, că sonda ar fi fost afectată de către „dispozitive tehnice străine”.