21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRăzboi rece pe monopolul încălzirii Galaţiului

Război rece pe monopolul încălzirii Galaţiului

Luptele politice purtate în aceste zile la Galaţi în jurul trecerii distribuţiei de energie termică de la regia Apterm SA la CET-ul de pe platforma Sidex, Electrocentrale SA, au o miză importantă: disputarea monopolului încălzirii în sistem centralizat la Galaţi. Apaterm SA a ajuns în situaţie falimentară. Electrocentrale, cu o putere de 535 MW, e componentă a Termoelectrica SA, din portofoliul Ministerului Economiei.

Potrivit scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI, Electrocentrale SA Galaţi este în cel de-al doilea lot de societăţi producătoare de energie care vor fi scoase la privatizare. Evident, sunt potenţiali investitori care îşi fac calcule şi, cum CET-ul furnizează anual o cantitate de peste 800.000 de gigacalorii pentru sistemul de încălzire al oraşului, e de înţeles şi importanţa preluării distribuţiei de către Electrocentrale. Interesat de Electrocentrale este şi combinatul siderurgic. De aici şi disputele din ultimii 10 ani în jurul Electrocentrale SA.

AVAS privatiza CET-ul Termoelectricii

Primele controverse datează din august 2001, când, în timpul negocierii privatizării Sidex, ministrul Ovidiu Muşetescu anunţa că a fost acceptată solicitarea expresă a trustului LNM (Mittal Steel, ArcelorMittal) ca în contractul de privatizare a Sidex să fie trecută şi o clauză de diligenţă prin care cumpărătorul Sidex are dreptul de preemţiune pentru preluarea Electrocentrale SA. Clauza era motivată de faptul că centrala electrotermică de 535 megawaţi e amplasată pe plaforma siderurgică şi asigură energia electrică necesară funcţionării utilajelor combinatului în regim de avarie. Edilii Galaţiului au fost nemulţumiţi de trecerea producţiei de energie termică în monopol privat, dar AVAS nu a ţinut cont de aceste nemulţumiri şi la ultima AGA ţinută la Sidex reprezentantul AVAS Dan Nicolae Soiman trecuse pe ordinea de zi şi un punct conform căruia Electrocentrale trecea în patrimoniul Sidex „la un preţ ce va fi stabilit ulterior”(?!) Mişcarea a eşuat din ignorarea unui amănunt elementar: societatea era în portofoliul Termoelectrica SA, nu al AVAS.

Tentative eşuate

Disputele au fost reluate în februarie 2004, când Guvernul Năstase a scos la privatizare Electrocentrale. Pentru cele 12.263.269 acţiuni ale Electrocentrale SA, investitorul trebuia să achite 1.226 miliarde lei vechi şi  să efectueze investiţii de 60 milioane dolari. Mittal Steel a cumpărat caietul de sarcini, dar nu s-a prezentat la nici una din cele trei licitaţii programate. În 2006, municipalitatea a trecut la contraatac, cerând preluarea Electrocentrale în baza HG 462, care transfera la primării peste 80 de CET-uri. Disputele politice au dus şi la eşuarea acestei tentative.

Galaţiul, amorţit de frig

Ineficienţa în abordarea cazului Electrocentrale se simte acut. De ieri, în 15 şcoli gălăţene a fost redus programul din cauza frigului din clase. Mulţi părinţi nu şi-au mai dus copiii la grădiniţă, iar liderii sindicatelor din învăţământ cer tot mai insistent conducerii inspectoratului şcolar suspendarea cursurilor. Asta se întâmplă în condiţiile în care primăria a achitat costurile încălzirii şcolilor. În cele 82.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat, aerul este dezmorţit de aeroterme şi calorifere electrice.  

Prefectul Paul Florea a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a cerut printr-un ordin emis către Comitetul Municipal întrunirea de îndată pentru instituirea stării de alertă în municipiul Galaţi. Viceprimarul PNL Mircea Cristea nu a ratat prilejul de a replica la iniţiativa prefectului cu o remarcă: „Nu suntem în stare de alertă, suntem în stare de inconştienţă”.

Discuţii tensionate

Consiliul Municipal s-a întrunit în şedinţă extra-ordinară, la cererea consilierilor PDL şi a patru consilieri PC, pentru a aproba „Proiectul de hotărâre privind încredinţarea în regim de urgenţă a serviciului de distribuţie/furnizare a agentului termic şi infrastructurii tehnico-edilitare specifice către SC Electrocentrale SA”. Discuţiile au fost extrem de tensionate, mai ales în privinţa încredinţării punctelor termice şi reţelelor de încălzire, aflate în proprietatea municipalităţii, către Electrocentrale SA, o societate aflată în proprietatea Guvernului şi care va fi privatizată. Iniţiativa a fost respinsă cu 12 voturi ale consilierilor PSD-PNL la 9 ale celor de la PDL şi PC. „Ceea ce se întâmplă are legătură cu privatizarea Electrocentrale. Trebuie să dăm dumul la căldură în şcoli şi la blocuri şi după aceea putem discuta oricât despre ce societate va face distribuţia în viitor”, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco (PSD).

Tribunalul a dispus încălzirea oraşului

Ieri, instanţa de la Tribunalul Galaţi a hotărât, prin sentinţă executorie, ca Electrocentrale SA să reia furnizarea de agent termic primar către Apaterm SA. Prefectul Paul Florea a anunţat că va soma Electrocentrale să respecte decizia judecătorilor.

Asta nu înseamnă însă sfârşitul crizei, pentru că sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel de către conducerea Electrocentrale. Directorul Eduard Urbanschi a anunţat că va aştepta comunicarea sentinţei şi se va consulta cu avocatul.  

Cele mai citite

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și solidaritate din partea clericilor și credincioșilor în fața avertizărilor meteo de furtuni

În contextul avertizărilor meteorologice de cod galben și portocaliu de furtuni puternice și ploi abundente, Patriarhia Română face apel la rugăciune și solidaritate din...

Germania și Franța cer amânarea controalelor biometrice la frontierele UE, invocând riscul de haos pentru călători

Germania și Franța au notificat Comisia Europeană că noul sistem de controale biometrice la frontierele Uniunii Europene nu este pregătit pentru implementare, relatează Financial...

Suceava: ISU intervine pentru salvarea unui bărbat surprins de un mal de pământ

Un bărbat a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână, în localitatea Călugăreni, comuna Adâncata, au anunţat reprezentanţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă