5.5 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialRazboi pentru un spatiu comercial din Sighisoara

Razboi pentru un spatiu comercial din Sighisoara

Un spatiu comercial ultracentral din orasul muresean Sighisoara a nascut un sir de procese. Un om de afaceri incearca de un an sa obtina aplicarea unei sentinte judecatoresti definitive care ii da dreptul sa cumpere imobilul in care functiona patiseria sa.
Patronul societatii „Serv Prod Beer Regina” SRL, Marcel Gheaja, sustine ca a facut primele demersuri pentru achizitionarea spatiului comercial inca din anul 2002. Dupa ce angajatii Primariei au refuzat sa ii vanda imobilul, el a decis sa dea in judecata administratia locala si SC „Apa Termic Transport” SA, administratorul spatiilor detinute de Primarie.
Actiunea a fost introdusa la Tribunalul Mures in 8 februarie 2005. Conform actelor aflate la dosar, reprezentantii Primariei au motivat refuzul de vanzare prin faptul ca Marcel Gheaja nu a depus actele cerute. In schimb, omul de afaceri sustine ca de fapt adevaratul motiv ar fi fost acela ca spatiul este ravnit de mai multe grupuri de interese.
Juristii Primariei au mentionat ca in anul 2002 au introdus la Judecatoria Sighisoara o actiune in rezilierea contractului de inchiriere pentru ca patronul nu si-a platit chiria timp de mai multe luni. Omul de afaceri a recunoscut acest lucru, insa a adaugat ca in 2002 avea achitate chiria si penalitatile la zi, iar acest lucru i-ar fi dat dreptul sa cumpere spatiul.
Judecatorii au admis argumentele prezentate de Marcel Gheaja, administratorul cofetariei „Deliss”, si au obligat Consiliul Local sa perfecteze contractul de vanzare-cumparare. Mai mult, din 30 martie 2006, sentinta a fost investita cu formula executorie.

Un sir de presiuni

Gheaja a spus ca de atunci au inceput presiuni asupra sa, ca sa renunte la spatiu. El sustine ca una dintre angajatele sale, pe care ar fi concediat-o pentru lipsuri in gestiune, l-a dat in judecata, pe el si pe fratele sau, sub acuzatia de lovire. Fosta salariata nu ar fi avut nici un martor, ci doar niste certificate medico-legale, documente care nu spuneau cine este agresorul.
Cu toate acestea, fratii Gheaja au fost condamnati la doi ani de inchisoare cu executare, in conditiile in care practica judiciara este amendarea celor vinovati de lovire. Mai mult, instanta a retinut, in mod absurd Ð sustine Marcel Gheaja – ca ar avea antecedente penale.
„Nu am avut nici macar o amenda mai mare de circulatie. Atunci de unde antecedente penale?”, se intreaba omul de afaceri. El crede ca aceasta sentinta ar fi un mijloc de presiune asupra sa. Patronul a atacat sentinta, data in mai 2006, iar procesul se afla pe rolul Tribunalului. Mai mult, acesta a cerut azil politic in Marea Britanie. Fratele sau a suferit tulburari mintale si a fost internat la o clinica de neurologie din Cluj. Mai mult, Marcel Gheaja sustine ca va da in judecata Romania la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Primarul din Sighisoara, Dorin Danesan, a negat ca ar fi facut presiuni asupra omului de afaceri. Edilul a afirmat ca pana la emiterea unei sentinte definitive, irevocabile si executorii, nu putea sa ii vanda spatiul comercial patronului cofetariei din cauza problemelor legate de neplata chiriei.

Cele mai citite

VIDEO 110 percheziții desfășurate de oamenii legii în cadrul operațiunii „Jupiter“

Poliţiştii, sub supravegherea procurorilor, efectuează în această dimineață 110 percheziţii domiciliare şi pun în executare 54 de mandate de aducere, într-un dosar privind desfășurarea...

VIDEO 110 percheziții desfășurate de oamenii legii în cadrul operațiunii „Jupiter“

Poliţiştii, sub supravegherea procurorilor, efectuează în această dimineață 110 percheziţii domiciliare şi pun în executare 54 de mandate de aducere, într-un dosar privind desfășurarea...

Maia Sandu – 41,76% și Alexandr Stoianoglo – 26,38%, după prelucrarea a 97,43% de procese verbale

Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la data primului tur După prelucrarea a 97,43% din procesele verbale, Maia Sandu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă