1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialRăzboi în instanţă pentru un teren de 9,5 milioane euro

Război în instanţă pentru un teren de 9,5 milioane euro

Pentru cele 10 hectare de teren, în valoare de 9,5 milioane de euro, pe care se află  Necropola Romană, se dă o luptă pe viaţă şi pe moarte. Terenul este rezervaţie arheologică şi în 2007 Ministerul Culturii chiar obliga proprietarul terenului,  Primăria Galaţi, să pună în valoare cele zece hectare pline de vestigii romane.

Necropola Romană a fost descoperită în 1974 de prof univ Mihalache Brudiu, arheolog la Muzeul de Istorie Galaţi. Din 1985 este rezervaţie arheologică. Aici au fost găsite zeci de morminte de incineraţie, de rit roman, iar pe panta ce urcă spre cartierul Dunărea, au fost descoperite zeci de morminte de înhumaţie, de rit creştin, ce dovedesc trecerea la creştinism a daco-romanilor care locuiau în aşezarea de la Bărboşi-Tirighina în sec. II-III. Aici au fost descoperite cruciuliţe de sidef, obiecte cu simboluri creştine şi un fragment de amforă cu monograma numelui lui Isus Hristos. Primăria Galaţi a ignorat valoarea acestor vestigii şi în 2007 terenul a fost restituit printr-un proces la care juriştii nu s-au prezentat şi în care au fost depuse la dosar mai multe expertize topografice ce indicau în locaţia Necopolei Romane un teren ce se afla la distanţă de 2 km. Cazul este cercetat şi de procurorii DNA Galaţi. Între timp, terenul a făcut obiectul mai multor tranzacţii imobiliare. Preţul era de 9,5 milioane de euro.

Situaţia juridică, stabilită în instanţă

Clarificare situaţiei juridice a terenului de milioane de euro face obiectul unui proces aflat pe rolul Tribunalului Galaţi. Pe 18 iulie 2012, Piraeus Leasing România IFN SA a deschis acţiune în instanţă împotriva celor care au cumpărat în leasing cele 10 ha de la cel care obţinuse în instanţă terenul „teleportat”, Anton Bejan, respectiv Eduard Mihael Căcescu, Dorin Radu, Aneta Radu, Petrică Croitoru şi  Beatrice Croitoru, care la rândul lor l-au vândut, cu 9,5 milioane euro, firmei Proserv SRL Galaţi, a omului de afaceri Andrei Lişinschi. Parte în proces sunt şi Ministerul Culturii şi Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi. Sunt parte în proces şi Ministerul Culturii şi Direcţia pentru Cultură Galaţi, pentru că fiind vorba de un teren care era din 1985 rezervaţie arheologică, nu putea avea loc nicio tranzacţie imobiliară înainte de exercitarea dreptului de preemţiune al statului. Lucru care nu s-a întâmplat. În aceste condiţii, toate tranzacţiile imobiliare sunt nule. Instanţa le-a cerut Ministerului Culturii şi DPCN Galaţi să depună la dosar o copie a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr 1.698/01.11.2007 de Biroul Notarial Floarea Urs, din Galaţi.

„Muşetescu, Stănculescu & Asociaţii” versus „Piperea & Asociaţii”

Importanţa procesului este dovedită prin faptul că în dosar sunt implicate importante case de avocatură. În proces a intrat, ca intervenient şi firma Proserv a lui Andrei Lişinschi, asistată de importanta casă de avocatură „Piperea & Asociaţii”. Pireus Leasing IFN SA este asistată de casa de avocatură „Muşetescu, Stănculescu & Asociaţii”. Instanţa a respins excepţia puterii de lucru judecat invocat de Căcescu, Croitoru şi Radu şi a cerut Piraeus Leasing România IFN SA „să precizeze dacă obiect al acţiunii sale este şi solicitarea de constatare a faptului că imobilul de 100.000 mp teren din Galaţi nu este grevat de sarcini, nu este sechestrat şi nu este scos din circuitul civil”. În dosarul 5840/121/2012, este fixat un nou termen pentru data de 22 noiembrie.

Primăria Galaţi doarme în front

Cu totul surprinzătoare este absenţa din acest dosar a Primăriei Galaţi, care este proprietarul de drept al terenului de 10 ha. Primăria a pierdut terenul în instanţă din cauza complicităţii propriilor jurişti şi funcţionari, care nu s-au prezentat la niciunul din cele 8 termene şi nici la expertiză, dar Primăria Galaţi a fost şi instituţia care a semnalat cazul la DNA. Acum, Primăria Galaţi, principala instituţie interesată în a dovedi că este proprietara terenului, manifestă o somnolenţă ieşită din comun.

Cele mai citite

Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri 

Pentru bebelușii născuți prematur fiecare zi este o luptă. Trupurile lor firave au nevoie de atingerea și iubirea părinților, atât de limitată în...

Kickboxing pentru copii: beneficii, riscuri și alte sfaturi utile 

Kickboxul este un sport de contact care îmbină tehnici din box și karate. A luat naștere în anii ’60, în Japonia și Statele...

Horoscop 19 noiembrie. Pluto aduce schimbări adânci în viața scorpionilor

Horoscopul 19 noiembrie 2024. Este o zi plină de energie și oportunități pentru fiecare semn zodiacal. Cu un peisaj astral favorabil, este momentul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă