12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialRazboi de la taxele si impozitele din Onesti

Razboi de la taxele si impozitele din Onesti

Proiectul privind taxele si impozitele locale pentru anul 2007, propus de primarul Emil Lemnaru la ultima sedinta a Consiliului Local Onesti, a starnit un adevarat razboi intre cele doua tabere din legislativul local, PSD si Alianta D.A. Desi primarul a precizat ca taxele pe 2007 vor fi la acelasi nivel ca si in 2006, consilierii PNL si PD au apreciat ca valoarea acestora este prea mare si, in unele situatii, nu se justifica deloc, asa cum a fost cazul taxei de mediu-salubritate. „Doresc sa fac precizarea ca in ultimii ani au aparut reglementari care au transferat noi responsabilitati consiliilor locale fara a preciza sursa de venit”, a motivat Emil Lemnaru necesitatea stabilirii acestor taxe. „Consider ca nivelul taxelor si impozitelor este mare si este descurajant pentru investitii, dezvoltare si stabilitate”, a contraargumentat liberalul Mihai Sova.

Solicitari pentru micsorarea taxelor

In afara de Sova, amendamente la proiectul privind taxele si impozitele locale au mai adus consilierii PNL Ciprian Zarzu si Mircea Cetean-Balanica, precum si democratul Stefan Martin. Acestia au solicitat anularea taxei de mediu-salubritate, stabilita la 10 RON pe luna pentru fiecare angajat din cadrul societatilor comerciale din municipiu, reducerea taxei pe garaje, de la 0,60 RON pe zi la 0,40 RON/zi, injumatatirea taxei pentru parcarea autoturismelor la piata (de la 1 RON pe ora la 0,5 RON/ora), precum si acordarea de scutiri la impozitul pe cladiri si terenuri pentru cei cu venituri sub media pe economie.

Retragere de la sedinta in semn de protest

Liberalii si democratii au dorit ca mai intai sa fie supuse la vot amendamentele aduse de ei, insa nu s-a intamplat asa, ci s-a trecut la votarea proiectului initial, asa cum a fost el propus de primarul Emil Lemnaru. La prima numaratoare a voturilor, 10 consilieri PSD au fost pentru, 9 reprezentanti ai PNL-PD au fost impotriva, iar doi alesi ai PSD s-au abtinut. Cum abtinerile se contabilizeaza ca voturi impotriva, proiectul ar fi trebuit sa fie respins. Insa Daniel Spanu, secretarul Consiliului Local Onesti, a reluat numaratoarea voturilor, motivand ca s-a gresit la prima numarare. De aceasta data, social-democratul Adrian Dinu nu s-a mai abtinut, ci a votat pentru, intorcand votul in favoarea PSD. Ca forma de protest, consilierii PNL-PD au parasit sala de sedinte, considerand ca s-au facut presiuni asupra lui Adrian Dinu si ca procedura de votare a fost viciata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă