9.9 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialRăzboi de 962 de milioane de lei

Război de 962 de milioane de lei

Gestionarea bugetului local, în valoare de aproape un miliard de lei, a născut conflicte aprinse între Putere şi Opoziţie.

 

Împărţirea bugetului local din Cluj-Napoca a născut un adevărat război între Putere şi Opoziţie. În timp ce primarul interimar PDL, Radu Moisin, se laudă cu faptul că bugetul este cu 13 la sută mai mare decât bugetul final al anului trecut, Opoziţia spune că acest proiect de buget ar fi făcut pe genunchi.

Consilierul local PSD Claudia Anastase acuză şi lipsa de transparenţă legată de gestionarea bugetului. Ea spune că administraţia locală a mimat dezbaterea prin faptul că a organizat o singură întâlnire cu reprezentanţii grupurilor politice din Consiliul Local şi cu cei ai societăţii civile.

Cum va fi structurat bugetul

Primarul interimar, Radu Moisin, nu vrut să se întâlnească cu organizatorii acestui marş, iar purtătorul de cuvânt al instituţiei clujene, Oana Buzatu, le-a promis acestora că memoriul lor se va afla pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local. După oprirea de la Primărie, manifestanţii au continuat marşul prin centrul oraşului până la Prefectură, acolo unde au înmânat un memoriu şi prefectului Florin Stamatian, de la care au primit mai mult sprijin.

Cum va fi structurat bugetul

Primarul interimar, Radu Moisin, a menţionat principalele capitole de cheltuieli pe care le are în vedere pentru acest an. De exemplu, 23,4 la sută din bugetul comunităţii va fi cheltuit pentru susţinerea educaţiei şi a culturii. Pe locul doi se află infrastructura.

Primăria va cheltui 22,2 la ­sută pentru acest capitol, iar ­Regia Autonomă de Transport Urban Călători va beneficia de alocări financiare care reprezintă 12 la sută din bugetul ­total al oraşului. În topul cheltuielilor din bugetul municipal, pe locul al treilea se află protecţia socială şi sănătatea, care vor cumula circa 20 la sută din bugetul oraşului Cluj-Napoca. Spitalul Municipal Clujana va fi unul dintre beneficiarii importanţi ai fondurilor publice din oraş.

De asemenea, un milion de lei va fi cheltuit pentru începerea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă. „Este un început doar. Aşteptăm să vedem, din punct de vedere juridic, care va fi formula de asociere cu Ministerul Sănătăţii, cu Consiliul Judeţean şi cu Primăria Flo­reşti, iar din punct de vedere tehnic, cine anume va administra spitalul”, a spus primarul interirmar Radu Moisin.

Însă propunerile primarului nemulţumesc consilierii Opoziţiei, care spun că ar fi dorit ca Radu Moisin să ţină cont şi de propunerilor lor.

„Noi vrem să propunem, de exemplu, investiţii în domeniul social. Nu este vorba de cheltuieli, ci de investiţii, cum ar fi, de exemplu, ridicarea unui adăpost pentru femeile care sunt victime ale violenţei casnice, împreună cu copiii lor”, a spus Claudia Anastase. În acest context, dacă Primăria va refuza să dezbată proiectul de buget cu consilierii Opozi­ţiei, aceştia se gândesc la două forme de acţiune.

Prima ar fi să voteze împotriva proiectului de buget propus de primarul interimar Radu Moisin. Cea de-a doua ar fi contestarea bugetului, pe motiv că angajaţii Primăriei nu au respectat procedura impusă de lege şi nici calendarul obligatoriu pentru dezbaterea sa.

„Termenul legal pentru definitivarea proiectului de buget local era 05.01.2012. Viceprimarul Radu Moisin a încălcat acest termen, prezentând şi afişând la acea dată pe site-ul primăriei, doar valorile totale ale bugetului local, detaliile de buget şi lista de investitii pe care s-a fundamentat acest buget fiind prezentate public de catre acesta abia la data 18.01.2012″, a spus Claudia Anastase. 

Când va fi votat bugetul

Primarul interimar Radu Moisin a spus că speră ca proiectul de buget să fie votat de către consilierii locali în data de 31 ianuarie. Acum, însă, Claudia Anastase spune că acest termen nu este unul rezonabil. Ea crede că este mai probabil ca proiectul de buget să fie votat în şedinţa din data de 15 februarie.

Cele mai citite

Schimbare de oră: 81 de trenuri vor staționa în noaptea de sâmbătă spre duminică

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, România va trece la ora oficială de iarnă, iar un număr de 81 de trenuri ale tuturor...

Armata iraniană transmite că Israelul le-a avariat doar „sisteme radar”

Armata iraniană a anunţat sâmbătă că doar 'sisteme radar' au fost avariate în timpul atacurilor israeliene împotriva unor ţinte militare în interiorul ţării, potrivit...

Recomandările ANPC pentru consumatori în perioada Black Friday: Cum să verifici ofertele

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Sebastian Hotca, le recomandă consumatorilor să se informeze cu atenție pentru a se asigura că beneficiază de...
Ultima oră
Pe aceeași temă