5.5 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialRATUC incearca sa intre pe piata regionala

RATUC incearca sa intre pe piata regionala

Regia Autonoma de Transport Urban Calatori din Cluj-Napoca (RATUC) ar putea deveni primul operator regional din Regiunea de Nord-Vest. Acest demers ar urma sa fie realizat in baza unui acord intre Consiliul Local si Consiliul Judetean.
Directorul RATUC, Liviu Neag, a afirmat ca nu a abordat inca subiectul cu primarul Emil Boc. El a adaugat, insa, ca regia a inceput deja o serie de demersuri in acest sens. Astfel, au fost introduse o serie de rute pe traseele turistice de la Baisoara, Somesul Rece, Fantanele si Belis, precum si o linie care leaga Cluj-Napoca de orasul Huedin.
Exista, de asemenea, si o retea de linii de transport metropolitane, care leaga resedinta judetului de localitatile din apropiere, cum ar fi Floresti, Apahida, Chinteni sau Deus. Mai mult, regia de transport este singura de acest fel care nu supravietuieste din mila consiliilor locale.
Dupa ce Consiliul Local a cumparat mai mult de 100 de autobuze si troleibuze noi, RATUC a devenit operatorul de transport cu cel mai mare parc auto din Regiunea de Nord-Vest. De asemenea, conducerea regiei a acceptat o serie de experimente, inclusiv folosirea uleiului de rapita in locul motorinei. Acest combustibil ar putea reduce costurile unitatii si gradul de poluare din oras.
Totodata, RATUC a acceptat introducerea unor linii de microbuze, care in alte orase din judet, cum ar fi Dejul sau Turda – Campia Turzii sunt operate de concurentii regiilor sau societatilor de transport in comun. In conditiile in care regia va obtine acordul consilierilor locali si judeteni, unitatea, care se afla in subordinea Consiliului Local, ar putea opera trasee care sa uneasca orasele din judet de Cluj-Napoca, precum si aceste localitati urbane intre ele.
Nu este exclusa nici varianta in care RATUC ar putea prelungi aceste trasee si catre orase din afara judetului din care provin un mare numar de studenti la universitatile clujene, dar care au legaturi proaste cu capitala Ardealului. Asa ar fi, de pilda, comuna Ludus (judetul Mures) sau orasul salajean Jibou.

Regiile locale, in pragul falimentului

In prezent, regia autonoma de transport local din Turda-Campia Turzii si societatile publice din Dej, Gherla si Huedin au doar autobuze vechi, care presupun costuri mari. De aceea, unitatile respective au pierdut o mare parte din piata transporturilor de calatori in favoarea operatorilor independenti, care folosesc microbuze.
Capacitatea de dezvoltare a societatilor locale de transport este limitata. De pilda, primarul din Huedin, Nicolae Chis, a fost obligat sa se asocieze cu primariile mai multor comune din Muntii Apuseni pentru a putea cumpara un autobuz care sa lege orasul de localitatile rurale din judetele Cluj si Alba, in conditiile in care societatea locala nu a avut bani pentru aceasta investitie.
RATUC nu ar fi prima regie care ar deveni operator regional. Fosta Regie Autonoma de Apa-Canal din Cluj-Napoca, aflata in subordinea Consiliului Judetean, a preluat alimentarea cu apa a oraselor Dej, Gherla, Huedin, Zalau, Jibou, Simleul Silvaniei si Cehu Silvaniei.
Regia s-a transformat in Compania de Apa „Somes”, unde pachetul majoritar de actiuni este detinut de CJ, iar pachete minoritare au fost atribuite Consiliului Judetean Salaj, precum si consiliilor locale ale oraselor deservite de fosta regie. Compania de apa a devenit, astfel, primul operator regional din acest domeniu din Romania. Ea este, de asemenea, operatorul cu cel mai mare numar de clienti, dupa Compania „Aqua Nova” din Bucuresti.
De asemenea, extinderea fostei regii de apa clujene i-a asigurat accesul la finantari europene si guvernamentale de cateva sute de milioane de euro.

Cele mai citite

VIDEO 110 percheziții desfășurate de oamenii legii în cadrul operațiunii „Jupiter“

Poliţiştii, sub supravegherea procurorilor, efectuează în această dimineață 110 percheziţii domiciliare şi pun în executare 54 de mandate de aducere, într-un dosar privind desfășurarea...

VIDEO 110 percheziții desfășurate de oamenii legii în cadrul operațiunii „Jupiter“

Poliţiştii, sub supravegherea procurorilor, efectuează în această dimineață 110 percheziţii domiciliare şi pun în executare 54 de mandate de aducere, într-un dosar privind desfășurarea...

Româncă ucisă de un conațional lângă o gară din Italia

O româncă de 56 de ani, Camelia Ion, a fost ucisă de un conațional în apropierea unei gări din Civitavecchia, provincia Roma, Italia. Femeia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă